Liverpul potpisao ugovor sa Nunjezom za 64 milona funti

Liverpul je potpisao ugovor sa urugvajskim napadačem Darvinom Nunjezom iz portugalske Benfike na šestogodišnji ugovor za početnih 64 miliona funti.

Ovaj 22-godišnjak bi mogao da postane rekordno potpisivanje kluba, a honorar bi mogao da poraste na potencijalnih 85 miliona funti sa dodacima.

Nunjez je prošle sezone postigao 34 gola u 41 utakmici za Benfiku.

„Zaista sam srećan i oduševljen što sam ovdje u Liverpulu. To je ogroman klub,“ rekao je on. „Želim da osvojim mnogo trofeja u Liverpulu.

Nunjez je dodao: „Igrao sam protiv Liverpula i video sam ih na mnogo utakmica u Ligi šampiona – i to je moj stil igre. Ovde su neki sjajni igrači i mislim da će to odgovarati mom stilu igre ovde .“

Trenutni rekordni transfer Liverpula je 75 miliona funti plaćenih za potpisivanje centralnog beka Virdžila van Dajka iz Sautemptona 2018.

Nunjezov honorar bi trebalo da dostigne najmanje 75 miliona funti ako bude igrao redovno. Dodaci u dogovoru, koji bi mogli da iznose ukupno 21 milion funti ako se svi ispune, kreću se od toga koliko golova postigne do toga da li će Crveni osvojiti Ligu šampiona.

Potpisivanje podleže međunarodnom odobrenju i odobrenju radne dozvole.

Frontmen, koji ima 11 utakmica za Urugvaj, postigao je 26 golova u 28 ligaških utakmica u sezoni 2021-22 – od kojih je 25 postignuto u 24 prvenstvena meča u kojima je počeo.

Osim što je bio najbolji strijelac Primeira lige za sezonu 2021-22, Nunjez je takođe postigao šest golova u 10 utakmica Lige šampiona prošle sezone, uključujući protiv Liverpula u oba meča četvrtfinala u aprilu.

„Kada sam stigao na poligon, bio sam zaista iznenađen kada sam video postavku i strukturu i sve trofeje ovdje“, rekao je Nunjez.

„Tada možete da zamislite sebe kako osvajate još trofeja, a kasnije kada ponovo dođete ovde i vidite trofeje na izložbi, možete reći: ‘Vidi, bio sam deo toga, bio sam tamo u to vreme, osvajao trofeje.

„To je jedan od razloga zašto sam došao ovde u Liverpul – da osvajam trofeje i titule.

Liverpul je prošle sezone osvojio Karabao kup i FA kup, ali je bio vicešampion Premijer lige i izgubio finale Lige šampiona od Real Madrida.
Menadžer Liverpula Jirgen Klop rekao je da je Nunjez „divan“ fudbaler sa „toliko potencijala da postane još bolji“.

„Zato je tako uzbudljivo. Njegove godine, njegova želja, njegova glad da bude još bolji nego što je trenutno i njegovo verovanje u naš projekat i ono što želimo da uradimo kao klub“, dodao je Nemac.

„On misli da mu odgovaramo i vjerujemo da je on pravi za nas – pa hajde da to uradimo.

Klop, koji je ranije ove godine potpisao produžetak ugovora sa klubom, vjeruje da Nunjez ima sve atribute koji su Liverpulu potrebni.

„Može da zada tempo, unosi energiju, može da ugrozi prostor iz centralnih i širokih oblasti. Agresivan je i dinamičan u pokretu“, rekao je šef „crvenih“.

„Igra bez straha, moćan je, znam da će oduševiti naše pristalice.

Ali Klop je takođe upozorio: „Važno je da svi prepoznamo da dobijamo ‘rad u toku’ sa Darvinom – on to i sam prepoznaje. Sviđa mi se koliko ima fokusa i poniznosti.

„Već imamo divne opcije za napad i on sada postaje deo toga. Tako da nema nikakvog pritiska na njega. On potpisuje na veoma dugo i nameravamo da negujemo njegov talenat i da vidimo kako raste.“
Rival iz Premijer lige Mančester junajted takođe je navodno bio zainteresovan za potpisivanje Nunjeza, koji je koštao Benfiku 24 miliona evra (20,5 miliona funti) kada je potpisao ugovor sa španskom Almerijom 2020.

Nunjez će nositi dres sa brojem 27 pošto će postati treći Urugvajac koji je potpisao za Enfild, posle Luisa Suareza i Sebastijana Koutsa.

Portugalski 19-godišnji Fabio Karvaljo postao je prvi potpis Liverpula u letnjem prelaznom roku u maju, a napadač bi zvanično trebalo da se pridruži iz Fulama 1. jula.

Crveni su odbili ugovor vrijedan 30 miliona funti od Bajerna iz Minhena za napadača Senegala Sadija Manea koji bi, kao i egipatska zvezda kluba Mohamed Salah, trebalo da postane slobodan igrač sledećeg ljeta ako ne bude postignut dogovor oko novog ugovora.

Brazilski napadač Roberto Firmino, još jedan ključni član Liverpulovog napada tokom Klopovog mandata, takođe je ušao u poslednjih 12 meseci svog trenutnog ugovora, dok japanski reprezentativac Takumi Minamino privlači interesovanje brojnih klubova.

izvor bbc