Isplati se biti šampion: Dečiću od Uefe barem 960 hiljada eura

Isplati se biti šampion: Dečiću od Uefe barem 960 hiljada eura

Fudbalski klub Dečić ima zagarantovanih 960 hiljada eura iz nagradnog fonda Uefe za osvojenu titulu i samo učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Tuzani će startovati 9. ili 10. jula u prvom kolu kvalifikacija za LŠ, a ime rivala saznaće na žrijebu koji će se održati 18. juna u Nionu. U slučaju eliminacije, nastaviće takmičenje u kvalifikacijama za Ligu konferencija, što znači da predstojećeg ljeta imaju zagarantovane minimum četiri evropske utakmice.

UEFA će naredne sezone sprovesti novi format takmičenja u Ligi šampiona (umjesto 32, učestvovaće 36 timova) a ovo proširenje i veći broj utakmica u završnici doveli su do povećanja nagradnog fonda – čak i za timove koji učestvuju u ranim pretkolima, poput prvaka Crne Gore.

Umjesto dosadašnjih 810 hiljada, prvak svake zemlje i učesnik prvog kola kvalifikacija imaće zagarantovanih 960 hiljada eura, a svaki prolazak u narednu rundu kvalifikacija, ma kojeg takmičenja (naravno, prije grupne faze), donio bi dodatnih 350 hiljada eura.

Ako ekipa Milorada Pekovića preskoči barem jednu prepreku, bilo u kvalifikacijama za Ligu šampiona ili Ligu konferencije, Dečić bi mogao da zaradi milion i 310 hiljada.

Minimalne nagrade za prvake UEFA obračunava po šemi: 175 hiljada eura za učešće u prvom kolu kvalifikacija (Lige šampiona, Lige Evrope ili Lige konferencija), 175 za učešće u 2. kolu kvalifikacija (LŠ, LE ili LK), 350 hiljada za ispadanje u drugom kolu i još 260 hiljada koje su namijenjene prvaku svake države koji se ne plasira u grupnu fazu.

Definitivno se isplati biti šampion, naročito po najnovijim Uefinim „tarifama“, o čemu svjedoči i podatak da su minimalne nagrade za učešće u Ligi konferencija, u kojima Crna Gora ima dva predstavnika, znatno manje – iznose 325 hiljada eura.

Mornar je na korak od učešće u kvalifikacijama za Ligu konferencija, dobre šanse ima i Budućnost, pa čak i ako ne osvoji Kup (Jezero nije dobilo licencu u prvom krugu, pitanje je da li ima šanse u drugom).

Nagrada se, međutim, značajno povećava ukoliko se preskoči neka evropska prepreka i ona donosi dodatnih 350 hiljada eura.

Naročito dobru šansu imala bi Budućnost, koja bi, za razliku od debitanta Mornara, bila povlašćena na žrijebu i u prvom i drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Kada bi Podgoričani iskoristili žrijeb i prošli dvije prepreke u kvalifikacijama, što se doduše nije desilo već 15 godina, zaradili bi isto koliko zagarantovano ima šampion Dečić – blizu milion.