Evropska centralna banka očekuje značajno usporavanje poslovnih aktivnosti u evrozoni

Evropska centralna banka očekuje značajno usporavanje poslovnih aktivnosti u evrozoni

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard izjavila je danas u Evropskom parlamentu da ekonomski izgledi u evrozoni postaju „mračniji“ i da će se poslovna aktivnost, prema njenim očekivanja, „značajno usporiti“ u narednim mjesecima s obzirom da visoke cijene energenata i hrane, podstaknute ratom u Ukrajini, smanjuju kupovnu moć potrošača.

Osnovni scenario kojeg se ECB drži je predviđanje smanjenog ekonomskog rasta, rekla je Lagardova ali je dodala da su neke pretpostavke na kojima se to predviđanje zasniva, poput preostalih zaliha ruskog gasa – „prevaziđene dešavanjima“.

Predsjednica ECB je takođe rekla da će sljedeća godina „sigurno biti teška“ i da će prva tri mjeseca 2023. godine „sasvim sigurno biti negativna“, s obzirom da ECB vjeruje „da će i četvrti kvartal 2022. godine takođe biti negativan“.

Dva uzastopna kvartala negativnih ekonomskih rezultata smatraju se recesijom, a mnogi ekonomisti predviđaju da će evrozona ući u recesiju krajem ove i početkom sljedeće godine.

Lagardova je, međutim, rekla da prema osnovnom scenariju ECB rast neće postati negativan, ali da bi mnogo mračniji, najgori scenario uključivao recesiju u 2023. godine. Prema tom najgorem scenariju, Rusija bi sasvim prekinula dostavu prirodnog gasa Evropi.

Prema njenim riječima, osnovni scenari

o, napravljen prije no što je Rusija prekinula dostavu gasa Njemačkoj kroz gasovod Sjeverni tok 1, previđao rast od 0,9 odsto u narednoj godini, dok mračnije predviđanje ukazuje na pad od 0,9 odsto.

Kako je rekla, njeno lično predviđanje je da će stvarne brojke biti „negdje između“ i da će više toga biti poznato kada ECB u decembru objavi svoja nova predviđanja.

Lagardova je pozvala vlade u evrozoni da programe ekonomske pomoći usmjere onima kojima je ta pomoć najpotrebnija i dodala da njeno prekomjerno dijeljenje neće pomoći u suzbijanju inflacije.

Ruska državna ekonomska kompanija Gasprom koja upravlja dostavom prirodnog gasa Evropi postojano smanjuje dotok ovog energenta, i on sada iznosi tek djelić količina koje su isporučivane prije no što je Rusija napala Ukrajinu, a Evropska unija joj zbog toga uvela sankcije.

Evropski zvaničnici smatraju da smanjivanje dotoka gasa predstavlja energetsku ucjenu sa ciljem povlačenja podrške Ukrajini i ukidanja sankcija Rusiji.

Ponešto ruskog gasa još teče ka Evropi kroz gasovode koji prolaze kroz Ukrajinu i Tursku.

Evropa je izloženija ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini od drugih globalnih ekonomija poput SAD i Kine, i to zato što se Evropa decenijama oslanjala na Rusiju kao svog glavnog snabdjevača naftom i gasom.