Igrači Irana nijesu pod pritiskom nakon što su odbili da pevaju himnu, kaže Taremi

Igrači Irana nijesu pod pritiskom nakon što su odbili da pevaju himnu, kaže Taremi

Iranski napadač Mehdi Taremi rekao je da nacionalni tim nije bio pod pritiskom nakon što su igrači odbili da pevaju nacionalnu himnu u svom prvom meču na Svjetskom prvenstvu protiv Engleske.

Odluka iranskog tima da ne peva himnu u ponedeljak u očiglednoj podršci demonstrantima kod kuće dospela je na naslovne strane širom svjeta.

Igrači su stajali u tišini dok je himna svirala na Međunarodnom stadionu Kalifa dok su njihovi navijači vikali i spuštali palac.

Iran su potresli višemesečni protesti izazvani smrću mlade žene u pritvoru moralne policije u zemlji, što je jedan od najvećih izazova klerikalnim liderima u zemlji od Islamske revolucije 1979. godine.

Iranska državna televizija prekinula je direktan prenos utakmice dok su se igrači postrojili prije utakmice za himnu.

Ranije sam rekao da neću odgovarati na takva pitanja, ali ću odgovoriti ovog puta, rekao je Taremi na konferenciji za novinare u četvrtak, uoči njihovog drugog meča protiv Velsa.

„Nismo pod pritiskom. Na fudbalskom turniru fudbalski novinari se moraju poštovati i sve što nema veze sa fudbalom mora da se ostavi po strani.

Konferencija za novinare trajala je nešto više od 30 minuta, a pitanja o fudbalu zauzimala su manje od trećine vrijemena, a medijski menadžer je zamolio novinare da zadrže preostala pitanja o situaciji u Iranu nakon meča.

Selektor Irana Karlos Keiroz rekao je da mediji imaju pravo da postavljaju pitanja o politici oko utakmica.

„Da li je fer nastaviti da postavljamo politička pitanja? To je sloboda štampe i naše je pravo da ne odgovaramo i da poštujemo i razumjemo naš stav“, rekao je Portugalac.

„Drugi bi trebalo da poštuju 3.000 godina (iranske) istorije, kulture, istorije i nauke. Iranci su obrazovani i skromni i vole ono što drugi građani širom svjeta vole.

69-godišnji trener rekao je da nije fer da mediji postavljaju igračima pitanja o ljudskim pravima.

Čudno je da ova pitanja ne postavljate drugim trenerima i igračima, neki od njih ne pričaju o takvim stvarima u svojim zemljama“, rekao je Keiroz.

„Neka igrači igraju fudbal kao ostali timovi, igrači nijesu neprijatelji navijača.

Keiroz je rekao da će golman Alireza Beiranvand propustiti utakmicu Velsa nakon što je zadobio povrijedu glave tokom poraza od Engleske rezultatom 6-2, ali da će se vratiti na poslednju grupnu utakmicu Irana protiv Sjedinjenih Država.

„Uzbuđeni smo što ćemo se suočiti sa Velsom koji se vratio posle 64 godine odsustva. Crveni zid (navijači Velsa) stvaraju odličnu atmosferu. Utakmica protiv Engleske je bila najbolji trening za suprotstavljanje Velsu“, rekao je Keiroz.

„Uvjeren sam da će tim povratiti svoju ličnost i pobednički mentalitet i dokazati da zaslužujemo pobjedu.“