Hamilton želi da se više uključi u vlasništvo nad sportskim timovima

Hamilton želi da se više uključi u vlasništvo nad sportskim timovima

Sedmostruki svijetski šampion Formule 1 Luis Hamilton, koji je nedavno investirao u Denver Bronkos, rekao je da želi da se više uključi u timove kako bi povećao vlasništvo crnaca i kapital u sportu.

Hamilton je u četvrtak na Velikoj nagradi Holandije upitan o izveštajima da britanski milijarder Džim Retklif, suvlasnik Mercedes F1 tima, želi da kupi engleskog fudbalskog giganta Mančester junajteda.

Ratcliffe, direktor hemijske kompanije INEOS, već poseduje francuski fudbalski klub OGC Nice i biciklistički tim INEOS Grenadiers.

„Nadam se da ću u budućnosti učiniti nešto sa Džimom i graditi sa njim. Ne znam gde će to biti ili šta će to biti“, rekao je Hamilton novinarima u Zandvortu, dodajući da nisu razgovarali o Junajtedu.

„Želim da se sve više i više uključujem u timove jer zaista verujem u vlasništvo crnaca, jer to nedostaje u sportu, i crnački kapital. Toga stvarno nedostaje.“

I Hamilton i Retklif su ove godine bili umešani u neuspele ponude za rivala Junajteda iz Premijer lige Čelsi.

Hamilton je bio deo konzorcijuma koji je uključivao sjajnu teniserku Serenu Vilijams, koja ima udeo u NFL Majami Dolfinsima — čiji je Hard Rock stadion ove godine prvi put bio domaćin trke Formule jedan.

Hamilton, čiji su baka i deda po ocu došli u Britaniju sa Kariba, jedini je crni vozač u Formuli 1 i otvoreno govori o rasnim pitanjima i rastućoj raznolikosti u sportu.

Prošlog mjeseca je objavljeno da se pridružio vlasničkoj grupi Bronkosa Nacionalne fudbalske lige.

32 NFL kluba izjavila su prošlog marta da žele da povećaju raznolikost među vlasnicima.

„Sa Bronkosima, zaista želim da pokušam i da se fokusiram na ono što mogu da uradim u smislu D&I (raznolikosti i inkluzije) u timu i unutar infrastrukture i okoline u smislu stadiona i domova koje na kraju grade kada na kraju ćete dobiti novi stadion“, rekao je Hamilton.

„Super je uzbudljiv potencijal koji postoji.“

U intervjuu za časopis Vaniti Fair objavljenom prošlog mjeseca Hamilton je rekao da postaje preduzetnik sa interesima koji se kreću od veganskih restorana do muzičke industrije i mode.

On je nazvao američku poslovnu ženu Melodi Hobson, predsednicu Starbaksa koja je takođe manjinski vlasnik Denver Broncosa, kao svog mentora i „jednu od najinspirativnijih žena koje sam ikada sreo u svom životu“.