FIFA najavila kaznu Srbiji

FIFA najavila kaznu Srbiji

Svetsko fudbalsko telo FIFA najavilo je disciplinske mere protiv Fudbalskog savjeza Srbije zbog incidenata na utakmici Svjetskog prvenstva protiv Švajcarske u Kataru prošlog mjeseca.

Dve nacije su se sastale u Grupi G turnira, a Švajcarska je pobedila rezultatom 3-2 i obezbjedila plasman u nokaut fazu. Utakmica je dovela do rasplamsavanja tenzija, a švajcarski kapiten Granit Džaka – koji je albanskog porekla – optužen je da ismejava protivnika dok su se igrači sukobljavali pred kraj utakmice.

FIFA je u petak saopštila da je uvela sankcije Srbiji zbog „neprikladnog ponašanja“ svojih igrača i navijača tokom utakmice na stadionu 974. Fudbalski savez Srbije kažnjen je sa 50.000 švajcarskih franaka (54.000 dolara) i mora da zatvori 25 odsto mesta na stadionu zbog svog sledeća zvanična utakmica FIFA kod kuće za muški tim.

FIFA je već kaznila srpsku FA sa 21.000 švajcarskih franaka tokom Svetskog prvenstva zbog navodnog „političkog“ gesta nakon što je u svlačionici tima istaknuta zastava na kojoj je bio prikazan obris Kosova u bojama srpske zastave uz poruku „ne predaja.“

Na drugom mjestu u saopštenju FIFA u petak, organizacija je najavila početak disciplinskog postupka protiv pobednika Svetskog prvenstva Argentine zbog njihovog slavlja nakon pobede protiv Francuske u finalu.

Meksiko i Ekvador takođe su bili kažnjeni i zatvarani stadioni zbog diskriminatorskih skandiranja njihovih navijača u Kataru. Hrvatska je otvorila disciplinski postupak zbog potencijalnih kršenja članova FIFA-e o diskriminaciji i redu i bezbjednosti, kao rezultat utakmice protiv Maroka u plej-ofu za treće mjesto.