Crnogorac prvak države u šahu

Crnogorac prvak države u šahu

Spuštena je zavjesa na ligaška takmičenja crnogorskog šaha, koja su prethodnih osam dana igrana u Herceg Novom.

Pobjednički pehar Premijer lige pripao je šahistima cetinjskog Crnogorca koji su na taj način osvojili svoju drugu titulu u klupskoj istoriji, nakon što su prvu titulu osvojili 2019. godine. Ovogodišnji sastav Crnogorca bio je spoj mladosti i iskustva koji se pokazao dobitničkim. Velemajstorski trojac: Miloš Perunović, Artem Iljin i Dragan Kosić, održavali su egal rezultat na prve tri table tokom trajanja čitave lige, dok su Miloš Pečurica i omladinci Milo Pobor i Peko Đurović sjajnom igrom ostvarivali pobjede koje su u konačnom donosile timske bodove koji su odlučili da pobjednički pehar pripadne Crnogorcu.

Sve pohvale zaslužio je i mladi Peko Đurović. Biser crnogorskog šaha, nakon kratkih oscilacija u igri zaigrao je odlučno i sa 7,5 poena u osam partija osvojio nova 74 rejting poena, koja su ga dovela preko granice od 2300 poena i titule Fide majstora. Nadamo se da će Đurović i u budućnosti nastaviti sa sjajnim igrama i da će pokazati sav svoj potencijal.

Osim navedenih nastupali su: Danilo i Nebojša Pobor, Savo Vujović i Jovo Batrićević, kapiten ekipe.

Borba za ostale medalje bila je zanimljiva do samog kraja, a Elektroprivreda, koja je lani osvojila duplu krunu, osvojila je srebrenu medalju, zahvaljujući pobjedi protiv ekipe Herceg Novog u posljednjem kolu. Elektroprivredu su nosili Denis Kadrić koji je ostvario 6,5/9 na prvoj tabli, te Vuk Miletić koji je ostvario 7,5/8. Osim njih nastupali su: velemajstori Luka Drašković i Boban Bogosavljević, internacionalni majstor Stefan Mijović, kao i fide majstori Jovan Milović i Božidar Kisić.

Elektoprivreda je poražena od Crnogorca, dok je u duelu sa ekipom Budućnosti podijelila bodove.

Bronza je pripala šahistima Budućnosti koji su imali jedan remi više od Elektroprivrede, i to onaj u osmom kolu sa ekipom Mimoze iz Tivta. Za Budućnost su nastupali: velemajstori Rober Markuš i Nikola Đukić, internacionalni majstor Blažo Kalezić, fide majstori Vladimir Pajković i Andrej Šuković, te Dario Alivodić i Veljko Šćekić. Treba istaći rezultate Šukovića koji je osvojio 7, te Đukića koji je osvojio 6,5 poena, Kalezić je bio neporažen, a na kraju je osvojio 6 poena.

Kvalitet ekipa je bio na visokom nivou, a ekipa Herceg Novog koja je u svom sastavu imala četiri velemajstora, a koju je predvodio nekadašnji šampion Evrope Ivan Šarić, morala se zadovoljiti četvrtim mjestom.

Peto mjesto pripalo je šahistima Mimoze, koji su jedini uz nikšićku Mladost uspjeli da odole pobjednicima takmičenja ekipi Crnogorca.

Zanimljiva je bila i borba za opstanak. Šesto mjesto pripalo je šahistima Mladosti iz Nikšića, koju su predvodili Ediz Gurel iz Turske, jedna od najvećih nada svjetskog šaha i Aleksandar Tomić koji je blistao i pokazao opravdanost osvajanja titule intermajstora.

Sedma je Prosvjeta koja je nastupila u svom standardnom sastavu, potvrdivši da joj je mjesto u eliti, dok je osmi Omladinac Budućnost koga je predvodio Stefan Tadić koji je osvojio prvu normu za velemajstora na ligi. Veliki uspjeh osamnaestogodišnjeg Beograđanina, sina velemajstora Branka.

U niži rang se sele ekipe Dame i Dijagonala, koje su se prošle godine plasirale iz Prve lige.