Vujović, Šehović i Belan sa Bećirovićem: Crna Gora i BiH ključne za stabilnost Zapadnog Balkana

Vujović, Šehović i Belan sa Bećirovićem: Crna Gora i BiH ključne za stabilnost Zapadnog Balkana

Lideri Evropskog saveza, Ivan Vujović (SDP), Damir Šehović (SD) i Vatroslav Belan (LP) susreli su se danas sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, saopšteno je iz Liberalne partije.

Oni borave u Bosni i Hercegovini u susret komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, kojoj će prisustvovati u četvrtak, 11. jula.

„Bećirović je Vujoviću, Šehoviću i Belanu zahvalio na odluci da odmah nakon formiranja Saveza učestvuju na komemoraciji u Srebrenici i što su upravo Bosnu i Hercegovinu odabrali za prvu destinaciju u regionu u kojoj će predstaviti novu progresivnu evropsku platformu na političkoj sceni Crne Gore. Tokom razgovora obostrano je konstatovano da stabilnost Zapadnog Balkana zavisi od stabilnosti Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odbrane njihove nezavisnosti i suvereniteta i očuvanja koncepta multietničkih, multikulturalnih i multivjerskih društava koje imaju zajednički cilj – članstvo u EU“, navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili, sagovornici su zaključili da će samo snažnom saradnjom i regionalnim savezništvom progresivnih, građanskih, istinski evropskih organizacija Bosna i Hercegovina i Crna Gora, dvije stare i prijateljske države, biti sačuvane i pridružene evropskoj porodici država.

Bećirović je pozdravio formiranje Evropskog saveza kao dobar primjer sinergije dokazanih građanskih, antiratnih, reformskih i proevropkih partija.

„Vujović, Šehović i Belan su poručili Bećiroviću da će Bosna i Hercegovina u Evropskom savezu uvijek imati pouzadnog prijatelja i bespogovornog zagovornika njene cjelovitosti i suvereniteta. Saopštili su da Crna Gora hitno mora dobiti novu Vladu i parlamentarnu većinu koje neće po diktatu Andrije Mandića entitete BiH predstavljati kao države i koje neće biti na liniji politka Milorada Dodika. Nova proevropska Vlada Crne Gore u kojoj će zasigurno biti Evropski savez vrlo brzo će izgladiti odnose sa Bosnom i Hercegovinom i vratiti ih na partnerski i prijateljski nivo na kojem se neće stvarati okolnosti za upućivanje protestnih nota, već za razmjenu iskustava i međusobnu pomoć na evropskom putu, zaključili su lideri Saveza“, zaključuje se u saopštenju.