Talas nagaznih mina dogodio se u Hrvatskoj tokom posete delegacije Ukrajine

Talas nagaznih mina dogodio se u Hrvatskoj tokom posete delegacije Ukrajine

Niz anonimnih pretnji o nagaznim minama u Hrvatskoj u ponedeljak je primorao na evakuaciju nekoliko policijskih stanica, tržnih centara i sudova, uključujući i Vrhovni sud zemlje tokom sastanka sa delegacijom iz Ukrajine, prenosi AP:

Policija je saopštila da je „u kratkom roku“ nekoliko policijskih stanica dobilo informacije o „anonimnim dojavama da su eksplozivne naprave navodno podmetnute“ na različitim lokacijama širom zemlje.

Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronik rekao je da ga je pripadnik bezbednosne službe obavestio o pretnji eksplozijom tokom sastanka sa delegacijom Vrhovnog suda Ukrajine, dodajući da misli da je pretnja povezana sa ovaj sastanak.

„Iz nekog razloga mi se čini da je to namerno urađeno baš u ovom trenutku. Prvo sam pomislio da je to povezano. I skoro 20 minuta nakon početka ovog sastanka stigla je poruka“, dodao je on.

Za kratko vrijeme u cijeloj Hrvatskoj primljene su 93 anonimne lažne anonimne prijave o eksplozivnim napravama, od kojih je 55 upućeno pravosudnim organima, a 38 trgovačkim centrima, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Hrvatski mediji javili su da policijskim pretresima nije pronađena nijedna eksplozivna naprava.

Anonimne prijave o nagaznim minama stigle su nekoliko dana nakon što su ukrajinske ambasade i konzulati u evropskim zemljama, uključujući Hrvatsku, primili pakete sa životinjskim očima.