Vukićević: Lajčak poručio Crnoj Gori da ne treba da se bavimo sobom, jer to nije u našem domenu odlučivanja, to rade stranci!

Vukićević: Lajčak poručio Crnoj Gori da ne treba da se bavimo sobom, jer to nije u našem domenu odlučivanja, to rade stranci!

Ova jučerašnja izjava samo na prvi pogled djeluje apsurdno, neko bi rekao i bizarno. Ona se svakako ne može pripisati navodnom lapsusu, ili nedovoljnom poznavanju jezika, jer je poznato da Lajčak odlično govori i razumije srpski jezik.

Ne, pažljiviji pogled na izjavu dovodi do zaključka da ona ima logičku utemeljenost iz perspektive onog koji je izgovara, tj. da je sasvim u skladu sa politikama zapadnih pokrovitelja prema Crnoj Gori. Dakako, Lajčak datom izjavom ponižava i obezvrjeđuje državu Crnu Goru i njene građane, stavlja ih u poziciju ljudi drugog reda. U tom smislu, ona u sebi ima i fašističkog i rasističkog prizvuka. Međutim, to je sve u skladu sa politikama koje EU i njeni emisari sprovode prema Crnoj Gori u prethodnih par decenija.

Poruka je: „nemojte da se bavite sobom, vašom državom, ne petljajte se u te stvari. To nije u vašem domenu odlučivanja. Mi odlučujemo o svim suštinskim stvarima koje se tiču vaše zemlje. Na vama je samo da što prije ispunite domaće zadatke koje smo vam zadali (koji su često i suprotstavljeni interesima građana Crne Gore – dodaću ja), kako bismo vas inkorporirali u naš nadnacionalni entitet“.

Suvišno bi bilo da na kraju istaknem kako je dužnost crnogorskih državnika da na gore navedenu Lajčakovu izjavu oštro reaguju, insistiraju na tome da je upravo bavljenje Crnom Gorom njihova primarna dužnost, zbog koje su i izabrani da budu na tim visokim i odgovornim mjestima. Suvišno – jer znam da do toga neće doći.