Vozni park crnogorskog parlamenta

Vozni park crnogorskog parlamenta

Vozni park crnogorskog parlamenta u maju je činilo 25 vozila, pokazala je posljednja tabela objavljena na sajtu Skupštine. Na parkingu se mogu zateći Audi, Volsvagen, Opel, Reno i Seat, starosti od četiri do 16 godina, prenosi Pobjeda.

Osim onih koje su zadužili skupštinska služba i Generalni sekretarijat, vozilo je prošlog mjeseca koristila je i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (Pokret za promjene).Vozila su zadužena i za potrebe poslaničkih klubova, a koristili su ih Demokratska partija socijalista, Demokratski front, Socijaldemokratska partija-Liberalna partija, Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate, koalicija Crno na bijelo i Socijalistička narodna partija. Iako su imali pravo, vozila nisu zadužili poslanički klubovi Demokrate/Demos i Pokret za promjene.Tri automobila, koje su ranije koristili Miodrag Vuković, kao predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, Slaven Radunović kao šef Kluba poslanika DF-a i Strahinja Bulajić kao potpredsjednik parlamenta,trenutno su parking Skupštine i niko ih ne koristi.

Skupštinska vozila u službi su i radnih tijela. Njih jedino nisu zadužili predsjednici Odbora za antikorupciju Daliborka Pejović, Ustavnog odbora Simonida Kordić, Odbora za bezbijednost i odbranu Milan Knežević i Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Srđan Pavićević.

Poslanici koji nisu zadužili vozilo, ali koriste pravo na gorivo su predsjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damir Šehović, Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić. Vozilo nije zadužila i zamjenica generalnog sekretara Skupštine Lidija Grdinić.

Upotreba službenih vozila definisana je Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila u Skupštini Crne Gore.

Skupština Crne Gore će ove godine utrošiti više od 110.000 eura na tri električna automobila.

Nabavka električnih vozila je dio šireg plana modernizacije Skupštine, koji, kako su ranije rekli iz Skupštine kada je na njenom čelu bio Aleksa Bečić, podrazumijeva i izgradnju solarne elektrane na krovu zgrade parlamenta.Bečić je ranije rekao da će izgradnja prve solarne elektrane na krovu parlamenta poslati poruku o važnosti korišćenja obnovljivih izvora energije.

Namjera Parlamenta je da kroz nabavku vozila na električni pogon, koja bi u što kraćem vremenskom roku u potpunosti zamijenila vozila na benzinski i dizel pogon, utiče na smanjenje emisije štetnih gasova – kazao je bivši predsjednik Skupštine.