Boka Kotorska dobija objekat za remont i servis najvećih jahti

Boka Kotorska dobija objekat za remont i servis najvećih jahti

U jednoj od najbezbjednijih i najljepših prirodnih luka na svijetu, brodogradilište će u narednim godinama biti potpuno redizajnirano u najsavremeniji objekat za remont i održavanje superjahti i postaće sinonim za najviše standarde kvaliteta i usluga.

Iza ove vizije i projekta stoji kompanija Adriatic 42, odnosno konzorcijum koji čine Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World Dubai.

Zahvaljujući zajedničkim naporima i ogromnom međunarodnom i domaćem iskustvu u jahtingu i pomorskoj industriji, Crna Gora dobija objekat koji može da obezbijedi remont i servis najvećih svjetskih jahti.

A prvi, najznačajniji koraci su već preduzeti. Plutajući dok – jedan od najznačajnijih karika u servisiranju i remontu jahti – stiže u Bijelu iz Turske krajem juna.

Kakav je značaj ove vijesti za stanovnike Bijele i Herceg Novog, ali i ostatka Crne Gore?

Plutajući dok, koji u Bijelu stiže iz renomiranog turskog brodogradilišta Hat-San, predstavlja prvi korak ka najvažnijoj misiji – zamjeni ogromnih kontejnera, balkera i tankera atraktivnim mega i superjahtama iz cijelog svijeta.

„Riječ je o plutajućem doku nove generacije vrijednom više miliona dolara, koji je dugačak 180 metara, širok 37 metara i ima kapacitet od 10.000 tona teretnih plovila, što mu omogućava da primi najveće svjetske jahte. Pored pristaništa i raznih drugih investicija, ovaj projekat podrazumijeva i travel lift od 720 tona, najveći te vrste u regionu. Primarna misija i cilj kompanije je da, kroz strateška ulaganja, ponudi pouzdanost i visoke tehničke standarde svim svojim klijentima u budućnosti. Dugoročna posvećenost akcionara Adriatic 42 i odlučnost menadžmenta je da otpočne rad prve faze jedinstvenog Maga Yacht Repair & Maintenance objekta prije kraja godine“, rekao je predsjednik Borda direktora Adriatic 42, dr Rado Antolović.

„U svom svakodnevnom radu često se susrijećem sa pitanjem – kakve će koristi ova investicija donijeti stanovnicima Bijele? Odgovor je kristalno jasan. Ovaj projekat donosi novi život čitavoj zajednici, otvara stara i nova radna mjesta, nudi šanse za usavršavanje, dobre zarade i, najvažnije, preporod svakog sektora privrede. Svaka nova jahta znači produženje turističke sezone jer će velika plovila sa posadama dolaziti i tokom zimskih mjeseci. Važno je napomenuti da će Adriatic 42 koristiti najnoviju modernu generaciju plutajućeg doka u skladu sa najvišim ekološkim i bezbjednosnim standardima kako bi se izbjeglo izazivanje bilo kakvog zagađenja životne sredine. Ovo omogućava značajne prednosti za vlasnike lokalnih turističkih i ugostiteljskih preduzeća“, kazao je izvršni direktor Adriatic 42 Pol Džon Grej.

Kako je naveo, kompanija Adriatic 42 je do sada u projekat investirala 40 miliona eura.

Dodaje da je Crna Gora dobro pozicionirana na svjetskoj jahting mapi zahvaljujući jedinstvenoj turističkoj ponudi i brzom razvoju jahting industrije.

„Sa modernim i dobro opremljenim remontnim centrom, cijela ova ponuda dobiće svoj puni i pravi značaj, a domaća javnost će imati jasnu potvrdu da radimo na projektu koji će suštinski transformisati ekonomske izglede Crne Gore“, zaključio je Grej.

izvor AntenaM