Protest ispred Pravnog fakulteta u Bijelom Polju

Protest ispred Pravnog fakulteta u Bijelom Polju

Ispred zgrade Pravnog fakulteta u Ulici slobode u Bijelom Polju juče je organizovano protestno okupljanje studenata i poručeno je da gašenje jednog fakulteta nije poraz samo studenata i grada, već cijele države, prenosi Pobjeda.

Zatraženo je od ministra prosvjete Miomira Vojinovića i Vlade Crne Gore da raspišu konkurs za licencirani i akreditovani studijski program u Bijelom Polju. Poručili su da će u suprotnom radikalizovati proteste.

Predstavnica studenata Ksenija Gazivoda ukazala je da sve više mladih sa sjevera odlazi.

– Jedan od načina da ih zadržimo jeste da im obezbijedimo studiranje i školovanje u svom gradu. Zato ne smijemo dozvoliti zatvaranje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju. Ipak, nadamo se da neće doći do gašenja Pravnog fakulteta – poručila je Gazivoda navodeći da imaju obećanje i ministra prosvjete Miomira Vojinovića, ali i podršku predsjednika Opštine Petra Smolovića.

Kazala je da su se već sastali sa predsjednikom Smolovićem, koji je obećao da će Opština finansirati ručak, smještaj i prevoz profesorima, ukoliko to budu zahtijevali. Ministar Vojinović, sa kojim su takođe razgovarali, obećao je da će učiniti sve da se Pravni fakultet u Bijelom Polju ne zatvori.

Takođe je napomenula da na Pravnom fakultetu u Bijelom Polju trenutno ima oko 100 studenata.

– Ne smijemo zaboraviti činjenicu da u posljednje tri godine uopšte nije bilo konkursa za upis, koji su se inače raspisivali za samo 20 studenata, umjesto za 70 licenciranih mjesta – dodala je Gazivoda.

Studentkinja Pravnog fakulteta Amina Šabanović poručila je da obrazovanje nije trošak, već najvrednija investicija koju država može da pruži svom narodu.

– Snagom diplome su nam otvorena sva vrata. Pravni fakultet je izuzetno težak studijski program, zahtijeva izuzetan napor i kriterijumi su jako visoki, pa je samim tim i procenat studenata koji uspijevaju da završe u roku osnovne studije prilično mali. Uz sve to, oni koji nijesu na budžetu moraju plaćati školarinu u iznosu od 500 eura – rekla je ona.

Ukidanje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju predložio je Pravni fakultet iz Podgorice krajem prošle godine. Peticiju za njegovo održanje je tada potpisalo oko 600 studenata sa sjevera Crne Gore, koja je dostavljena Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta. Kao glavni razlog očuvanja te institucije naveli su nedostatak visokoobrazovnih ustanova na sjeveru Crne Gore.

Zatvaranje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju je predviđeno prijedlogom programa razvoja Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore za period 2022. do 2025. godine.

U obrazloženju iz 2021. godine je navedeno da odjeljenje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju, na osnovu odluke Vijeća Pravnog fakulteta, već dvije generacije unazad ne upisuje prvu godinu studija uz projekciju i plan zatvaranja ovog odjeljenja i upućivanja preostalog broja studenata na Pravni fakultet u Podgorici. Analiza je pokazala da za 16 godina postojanja odjeljenja (od 2005. do 2021) 74 odsto upisanih kandidata nije aktivno na ovom studijskom programu.Po planu i programu, akreditovanom 2017, upisano je 70 studenata (50 studenata 2018. i 20 studenata 2019). Od ovog broja nijedan student nije završio studije, trenutno ih je aktivno 29, pet se ispisalo, 36 se nije ni upisalo ni obnovilo godinu. Od od ukupnog broja studenata (70), njih 11 je iz Podgorice i Herceg Novog (oko 17 odsto studenata nije iz opština koje gravitiraju Bijelom Polju) – piše u analizi Pravnog fakulteta.