Đurović: Crna Gora posvećena evropskim vrijednosima, nadam se da ćemo uskoro dobiti datum za učlanjenje u EU

Đurović: Crna Gora posvećena evropskim vrijednosima, nadam se da ćemo uskoro dobiti datum za učlanjenje u EU

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je, na konferenciji za novinare sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Austrije Volfgangom Sobotkom, da je Crna Gora duboko posvećena evropskim vrijednostima, sa izvjesnošću da postane članica Evropske unije.

„Ova posjeta je realizovana na datum koji ima značajnu simboliku. Jutros sam položila vijenac na Spomenik Partizanu-borcu povodom ovog jubileja. Crna Gora i pored svih izazova i nakon 11 godina pregovora ostaje duboko posvećena evropskim vrijednostima, sa izvjesnošću da postane članica“, rekla je predsjednica parlamenta.

Kazala je kako očekuje da će se uskoro obezbijediti poltička stabilnost i naći odgovori koje treba da ispunimo na reformskom putu. Rekla je da posjeta Sobotke znači nedvosmislenu podršku Austrije Crnoj Gori na evropskom putu.

„Crna Gora je vrlo dosljedna u primjeni zajedničke vanjske i bezbjednosne politike, i nastavićemo s tim. Nadam se da ćemo uskoro dobiti i datum za učlanjenje u EU“, rekla je Danijela Đurović.

Sobotka je rekao da današnja posjeta nosi višestruku simboliku i da ima i „određenu funkciju koja je potrebna u ovim vremenima“.

„Svjesni smo da moramo da osnažimo demokratske strukture. To je najvažnija pretpostavka koja se mora ispuniti u svim demokratijama. Naš zadatak danas je da naše demokratije ne budu nešto što se podrazumijeva, nego treba da ih osnažimo“, istakao je on.

U ovim vremenima, gdje, kako je kazao, imamo multifaktoralne krize, vidi se da je sve više izazova pred demokratijom.

„Zbog toga je na nama da ojačamo demokratije. Austrija je oduvijek zastupljena na Balkanu. Približavanje zemalja Balkana je za nas izuzentno bitno. Iako su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, naš je zadatak da ne zaboravimo ovih šest država Balkana. Crna Gora je dugo bila primjer. Otvorili ste sva poglavlja…“

Sobotka je rekao da polaganjem zakletve predsjednika očekuje da Crna Gora dobije „novu brzinu koju građani očekuju i žele“.

„Berlinski proces se ubrzava, i tu možemo da pomognemo da bliže sarađujemo, vi imate veće mogućnosti participacije u tom procesu. Svaki proces tranzicije je izuzetno težak. Neko će na izborima dobiti povjerenje da radi u interesu i korist građana. Želim sreću Crnoj Gori na tom putu“, dodao je on.