Šolc gubi naklonost Njemaca

Šolc gubi naklonost Njemaca

Njemački kancelar Olaf Šolc je tokom mesec dana „značajno izgubio” podršku građana.

O tome piše „Evropska istina“, prenosi Tagesspiegel pozivajući se na ZDF-ov „Politbarometar“ objavljen u petak.

U međuvremenu, njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Zeleni) nastavlja da osvaja naklonost građana.

Na skali od minus pet do plus pet, koja se koristi za ocenjivanje političara na osnovu njihove dopadljivosti i učinka, ministar je dobio vrednost od 1,0.

„Na drugom mestu je Berbokov kolega iz stranke Robert Habek iz Federalnog ministarstva privrede (0,9). Na trećem mestu je kancelar Olaf Šolc (SPD) (0,5) sa značajnim gubicima u odnosu na prethodni mesec. Na četvrtom mestu je savezni ministar odbrambenog zdravlja Karl Lauterbah (0,1)“, prenosi Tagesspiegel.

Preostalih šest političara ima negativan rejting: lider CSU Markus Zeder (-0,2), lider SPD-a Kristijan Lindner (-0,2), lider CDU Fridrih Merc (-0,4), ministarka odbrane Kristin Lambreht (-0,5). , poslanica s levice Stranka Sahra Vagenkneht (-0,8) i liderka AdN Alisa Vajdel (-2,5).

U odnosu na prethodni mesec, došlo je do manjih promena u stranačkim simpatijama.

Prema anketi, prihodi građana ne zadovoljavaju većinu nemačkog stanovništva. 58 odsto ispitanika osnovni prihod smatra „prilično lošim“, a samo 35 odsto – „prilično dobrim“.

Bundestag je u četvrtak odobrio isplatu pomoći građanima koju je planirala koalicija Svitlofor sa većinom SPD-a, Zelenih i VDP-a. Ipak, još je potrebno odobrenje Saveznog veća, koje bi odluku trebalo da donese u ponedeljak.

Planovi prihoda građana uključuju povećanje trenutne standardne stope za samce sa 449 evra na 502 evra. Pored toga, u narednom periodu planira se veća podrška nezaposlenima u vidu mera za unapređenje njihovih kvalifikacija. Pored toga, trebalo bi ublažiti zahteve u pogledu dozvoljenog iznosa imovine i veličine doma za primaoce naknade za nezaposlene.

Istraživačka grupa iz Manhajma je od 8. do 10. novembra anketirala 1.310 nasumično odabranih birača za Politbarometar. Margina greške je oko plus/minus tri procentna poena za udeo od 40 procenata i plus/minus dva procentna poena za udeo od 10 procenata.