Rusija kaže da je obnovila zahtjeve za izvoz đubriva na pregovorima sa UN

Rusija kaže da je obnovila zahtjeve za izvoz đubriva na pregovorima sa UN

Rusija je u subotu ponovila svoje insistiranje na nesmetanom pristupu svetskim tržištima za izvoz hrane i đubriva nakon, kako je nazvala, „temeljne razmene mišljenja“ sa zvaničnicima UN dan ranije u Ženevi.

U saopštenju rusko ministarstvo spoljnih poslova nije se pozabavilo pitanjem da li je Moskva spremna da obnovi inicijativu o Crnom moru dogovorenu u julu koja je Ukrajini omogućila da nastavi izvoz žitarica – sporazum koji ističe 19. novembra.

UN kažu da je 10 miliona tona žitarica i druge hrane izvezeno iz Ukrajine u skladu sa sporazumom, što je pomoglo da se spreči globalna kriza hrane.

Ali Rusija se u više navrata žalila da su njene isporuke žitarica i đubriva, iako nisu direktno na meti zapadnih sankcija, efektivno blokirane jer su sankcije umanjile pristup špedicijama finansijama, osiguranju i lukama.

U saopštenju Moskve se navodi da su ukrajinske pošiljke žitarica i „normalizacija“ ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda sastavni delovi jedinstvenog paketa mera za obezbeđivanje globalne bezbednosti hrane.

U svom čitanju razgovora u petak, dodaje se: „Potvrđeno je da bi samo obezbeđivanje nesmetanog pristupa ruskoj hrani i đubriva svetskim tržištima omogućilo postizanje čvrste stabilizacije cena i garantovanje buduće žetve.

U saopštenju Ujedinjenih nacija u petak se navodi da učesnici „ostaju angažovani na implementaciji Crnomorske inicijative za žito i vodili su konstruktivne razgovore o njenom nastavku“.

Ukrajina, koju je Rusija izvršila invaziju 24. februara, optužila je Moskvu da igra „igre gladi“ sa svetom. Rusija, čiji su ratni brodovi blokirali pristup ukrajinskim lukama sve dok julski sporazum nije stupio na snagu, poriče da je pitanje žitarica koristila kao sredstvo za postizanje uticaja u sukobu.

Rusija je nakratko suspendovala svoje učešće u sporazumu 29. oktobra nakon napada na njenu crnomorsku flotu, ali mu se vratila samo četiri dana kasnije u zaokretu predsjednika Vladimira Putina nakon posredovanja turskog predsednika Tajipa Erdogana.

Rusija je ove nedjelje povukla svoje trupe iz grada Hersona na jugu Ukrajine, napustivši jedinu regionalnu prijestonicu koju je zauzela od februarske invazije.