Sjutra ponovno izjašnjavanje o dopuni Zakona

Sjutra ponovno izjašnjavanje o dopuni Zakona

Poslanici Skupštine Crne Gore sjutra će se ponovo izjasniti o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje, a kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30.oktobra. I dok većina partija vlasti danas nije željela da komentariše, iz Bošnjačke stranke kažu da je odgađanje izbora optimalno rješenje, Demokrate i DF ocjenjuju da je zakazivanjem sjednice u petak za ponedeljak, prekršen poslovnik Skupštine.

Prije tri dana poslanici su usvojili dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30.oktobra. No, predsjednik države Milo Đukanović vratio je dopune Zakona na ponovno odlučivanje navodeći da bi potvrda tog akta mogla da otvori više bitnih pravnih pitanja, odnosno, nedoumica. Tako o izborima u jednom danu poslanici ponovo odlučuju sjutra, na sjednici koju je predsjednica Skupštine Danijela Đurović zakazala za 11 sati.

U susret sjednici, u Bošnjačkoj stranci poručuju da je i politički i društveni interes da se izbori održavaju u jednom danu.

„Mi ćemo ponovo podržati navedene izmjene zakona i nadamo se da će to učiniti većina. Nije pametno da u susret sezoni i u junu i julu imamo izbore. Smatramo da je održavanje do 30. oktobra nešto što je optimalno i interes u ovom trenutku za sve nas u Crnoj Gori“, kazao je Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke.

A svi koji će ponovo pritisnuti taster kako bi odgodili izbore, zapravo bježe od izbora i suočavanja s izbornom voljom građana, poručuje Boris Bogdanović iz Demokrata.

„Nova antidemokratska vlast najavi da će im prioritet biti vladavina prava. Kako su krenuli, ne bi me čudilo da za ovih par mjeseci vladavine suspenduju Ustav i zakone i vrate nas na plemenski način funkcionisanja. Prema zakonu jačeg. Evropski, nego što. Rijaliti je očito tek počeo“, saopštio je Bogdanović.

Uz to , zakazivanjem sjednice u petak za ponedeljak, prekršen je Poslovnik Skupštine, kažu Demokrate. To su ranije saopštili i u DF-u navodeći da sjednica može da bude zakazana u roku kraćem od 7 dana isključivo ako se o tome postigne dogovor na kolegijumu predsjednice Skupštine, koji, tvrde, nije održan.

izvor RTCG

Ostavite odgovor