Pakistanski novinar Aršad Šarif ubijen u policijskoj pucnjavi u Keniji

Pakistanski novinar Aršad Šarif ubijen u policijskoj pucnjavi u Keniji

Poznati pakistanski novinar Aršad Šarif ubijen je iz vatrenog oružja u Najrobiju kada su policijski kradljivci automobila otvorili vatru na vozilo kojim je putovao dok je prolazilo kroz njihovu barikadu bez zaustavljanja, navodi Kenijska policija izveštava u ponedeljak.

Policijski nadzornik Kenijske policije saopštio je da istražuje incident koji se dogodio u 22 sata. (19:00 GMT) u nedelju na periferiji prestonice.

Viši policajac rekao je listu Star da se pucnjava tretira kao slučaj pogrešnog identiteta. Okolnosti Šarifove smrti izazvale su široko rasprostranjeno ogorčenje u Pakistanu i pozive na istragu.

Šarif je dugi niz godina radio kao voditelj televizijske emisije u udarnim terminima za ARI Nevs u Pakistanu i nedavno je pobegao iz zemlje navodeći pretnje po njegov život. Nije odmah bilo jasno kada je stigao u Keniju.

U policijskom izvještaju se navodi da je Sharifov rođak vozio automobil. Rečeno je da je policija formirala blokadu puta koristeći malo kamenje, ali je automobil prošao bez zaustavljanja, čak i nakon što su policajci otvorili vatru. Devet metaka je pogodilo automobil, a jedan je pogodio Šarifa u glavu.

Kenijska Nezavisna policijska nadzorna uprava, civilni nadzornik, započela je istragu o ubistvu Šarifa, rekla je njena predsednica En Makori novinarima na konferenciji za novinare u ponedeljak.

„Postoji navodno policijsko ubistvo pakistanskog državljanina na pijaci Tinga, u okrugu Kajiado, sinoć. Naš tim za brzo reagovanje je već poslat“, rekla je ona.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je njegov visoki komesar u Keniji u kontaktu sa lokalnom policijom i kancelarijom inostranih poslova i da se čeka policijski izveštaj.

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif rekao je na Tviteru da je telefonom razgovarao sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutom o incidentu.

„Tražio sam od njega da obezbjedi poštenu i transparentnu istragu šokantnog incidenta. Obećao je sveobuhvatnu pomoć, uključujući ubrzanje procesa vraćanja tijela“, rekao je premijer, koji nije u srodstvu sa žrtvom.

„Izgubila sam prijatelja, muža i svog omiljenog novinara“, rekla je na Tviteru supruga Aršada Šarifa, Haveria Sidik, tražeći od medija da poštuju privatnost porodice.

Šarifova smrt izazvala je široku reakciju zvaničnika, novinara i drugih na društvenim mrežama u Pakistanu.

Bivši premijer Imran Khan osudio je smrt i rekao da je Sharif ubijen zbog svog novinarskog rada. On je pozvao na sudsku istragu o incidentu.

Vašington je takođe pozvao Keniju da sprovede istragu. „Duboko smo tužni zbog smrti Aršada Šarifa. Podstičemo potpunu istragu vlade Kenije o njegovoj smrti“, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs novinarima.