Prva previranja u Pokretu Evropa sad: Blaga kriza ili najava zemljotresa

Prva previranja u Pokretu Evropa sad: Blaga kriza ili najava zemljotresa

GO PES-a sinoć odlučio da ta partija na izbore ide s građanskim i lokalnim listama, i da njen predsjednik Spajić bude nosilac izborne liste… Predsjedništvo zaključilo da je jedinstvo partije glavni cilj

Različite želje lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića i Jakova Milatovića u pogledu modela nastupa te partije na državnim izborima nisu stvar ideologije, ali navode na zaključak da između njih postoje nesporazumi koji mogu prerasti u nešto ozbiljnije.

To je za “Vijesti” ocijenio novinar nedjeljnika “Monitor” Zoran Radulović, nakon što je Spajić za sinoć sazvao sjednicu Glavnog odbora (GO) PES-a o izborima, uprkos Milatovićevom zahtjevu da se ona, zbog njegovih obaveza, odgodi.

Sjednica je održana i na njoj je odlučeno da PES na izbore ide s građanskim i lokalnim listama, i da Spajić bude nosilac izborne liste.

Milatović, koji je zagovarao koalicioni aranžman na izborima, nije prisustvovao sjednici.

Spajić je nakon nje novinarima rekao da je donešena jednoglasna odluka. Upitan šta znači to što su odlučivali bez Milatovića i da li su oni u komunikaciji, odgovorio je da je „Crna Gora najbitnija“.

„Naravno da su lični odnosi bitni, ali su to lični odnosi. Kao što sam govorio i prije, ja sam u dobrim odnosima s Jakovom. Nemamo nekih mimiolaženja. Mislimo da nam je početna tačka identična. Ljudi smo koji su se pronašli tu, ali i u završnoj tački, gdje svi želimo da budemo. Ubjeđeni smo da ćemo doći do istog cilja – bogatije, srećnije, demokratskije Crne Gore“, poručio je.

Uoči GO zasjedalo je Predsjedništvo PES-a, čiji je predlog bio da se da se konačna odluka o načinu učešća na izborima donese na sljedećoj sjednici GO.

Predsjedništvo je donijelo odluku da član tog tijela Janko Odović bude isključen iz stranke zbog narušavanja njenog jedinstva.

On je, prema informacijama “Vijesti”, prošle sedmice podnio ostavku na funkciju u Predsjedništvu, ali je u međuvremenu povukao. Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku o konstatovanju njegove ostavke, ne prihvatajući njeno povlačenje.

Odović sinoć nije odgovarao na pozive lista, ali je nakon sjednice GO rekao novinarima da je došlo do „nesporazuma“, i da je on i dalje član Predsjedništva i GO. Spajić je takođe saopštio da u Odovićevom slučaju postoje „pravne neodumice“, i da je ostavljeno da se Statutarna komisija, Izvršni odbor i druga tijela PES-a odrede o tome.

Prema saznanjima “Vijesti”, Predsjedništvo je zaključilo da u potpunosti podržava Spajića i Milatovića jer je, kako su naveli, jedinstvo partije glavni cilj i temelj razvoja države. Njih dvojica nisu bili na Predsjedništvu.

Jučerašnjim dešavanjima u PES-u dodatno su podgrijane spekulacije o nesuglasicama dvojice čelnika partije u usponu, koji u posljednje vrijeme imaju suprotstavljene stavove o mnogim temama. Jedna od njih je i pitanje načina učešća na prijevremenim izborima zakazanim za 11. jun, na kojima PES nakon trijumfa Milatovića na predsjedničkim izborima cilja novu pobjedu. Spajić je zagovarao samostalni nastup PES-a, dok je Milatović poručivao da bi u savez baziran “na programskim bliskostima”.

Komentarišući nesporazume u PES-u, Zoran Radulović kaže da ta partija nije oformljena na jasnoj političkoj platformi, i da je nisu okupili njeni lideri. PES je, prema njegovim riječima, zapravo stranka ministara bivše Vlade Zdravka Krivokapića.

Spajić je u toj Vladi bio ministar finansija, a Milatović ministar ekonomskog razvoja. Krivokapić je juče u intervjuu “Danu” rekao da cijela politička scena “igra” protiv Spajića, da ne bi postao novi premijer.

Radulović navodi da Spajić i Milatović nisu imali pretjeranih problema s liderstvom i međusobnim rivalstvom dok su bili članovi Vlade kojom je Krivokapić šefovao, a da sad izgleda kao da imaju.

„Ova različita tumačenja, odnosno različito iskazane želje u vezi nastupa PES-a ne izborima nisu stvar ideologije, već pragmatike, gdje bi neka dva partijska lidera mogla da se dogovore prije nego što izađu u javnost s tom pričom. Iz te perspektive možemo da zaključimo kako tu postoje neki nesporazumi koji mogu da prerastu u nešto ozbiljnije“, istakao je Radulović.

Osim o načinu izlaska na birališta, šefovi PES-a imaju različite poglede na još nekoliko pitanja. Milatović podržava učlanjenje u regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan, dok Spajić kaže da Crna Gora nije spremna za ulazak u nju; Milatović ocjenjuje da su javne finansije stabilne, Spajić tvrdi da je država pred bankrotom; Milatović se kao ministar zalagao za ukidanje neradne nedjelje, dok je Spajić sad protiv toga.

Nakon što je Spajić diskvalifikovan iz trke za šefa države i nakon što je utvrđeno da je obmanjivao javnost da nema prebivalište u Srbiji i pasoš te države, Milatović je istupio rekavši da ni Spajić ni partija nisu pokazali potrebnu odgovornost, i da je izvinjenje građanima jedino ispravno.

Predsjednik PES-a nedavno je saopštio da nije u sukobu sa svojim zamjenikom. S druge strane, Milatović je izjavio da će Spajić uvijek imati njegovu podršku.

Prema saznanjima “Vijesti”, Milatović je, zbog planiranog odsustva, tražio da sjednica GO bude održana u četvrtak, petak ili nekog drugog dana. Iako su, kako tvrdi izvor lista, članovi GO u početku bili saglasni s tim, sjednica je ipak zakazana u ponedjeljak za srijedu.

Prema Statutu PES-a, sjednicu GO saziva predsjednik stranke najmanje pet dana prije njenog održavanja.

Janko Odović juče je, prije isključenja iz PES-a, rekao “Vijestima” da je GO zakazan na insistiranje dvije trećine članova tog organa, koji su, kako je naveo, to tražili pisanim putem.

”Predsjednik Pokreta, Milojko Spajić, prihvatio je inicijativu, a ja, kao predsjednik Statutarne komisije Pokreta, konsultujući odredbe Statuta, dao sam mišljenje da su se stekli Statutom propisani uslovi da se sjednica GO održi”, kazao je.

PR tim PES-a dostavio je juče mejlom saopštenje, u kom su ponovljeni Odovićevi navodi.

GO, prema Statutu, odlučuje na osnovu zaključaka Predsjedništva.

U tom partijskom dokumentu navodi se da GO donosi odluke ako sjednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova. Odluke se, kako piše, donose prostom većinom prisutnih članova, i one su konačne. To tijelo ima 55 članova.

PES je formiran prije deset mjeseci, i osim pobjede na predsjedničkim izborima, ostvario je veliki uspjeh i na oktobarskim lokalnim, nakon kojih je, između ostalog, dobio poziciju gradonačelnika Podgorice..

Zoran Radulović ocjenjuje da PES “po mnogo čemu liči na nekadašnju Demokratsku partiju socijalista (DPS)”. Kaže da je DPS praktično od 1990. do 2003-2004. godine funkcionisao “na identičan način”.

”Imali ste jednog lidera (Mila Đukanovića) koji zagovara jednu opciju, drugog (Momira Bulatovića) koji zagovara drugu, trećeg (Svetozara Marovića) koji zagovara nešto što niko u principu nije mogao da razumije… Ne kažem da je to slučaj, ne poznajem odnose unutar PES-a, ali kažem da, pošto po mnogo čemu podsjećaju na nekadašnji DPS, to može da se desi. Da jedan priča priču koja se sviđa jednom političkom bloku, drugi priču koja se sviđa drugom, a oni u međuvremenu uzimaju glasače i od jednih i od drugih, otvarajući veliki prostor – da poslije 30 godina jednopartijske vlasti, ponovo srljamo u istu priču”, poručuje Radulović.