Predstavnici Odbora za evropske integracije sa ambasadorkom EU Popom: Crna Gora ima jedinstvenu priliku za napredak u pregovorima

Predstavnici Odbora za evropske integracije sa ambasadorkom EU Popom: Crna Gora ima jedinstvenu priliku za napredak u pregovorima

Predsjednik Odbora za evropske integracije Ivan Vuković i zamjenik predsjednika Odbora Jovan Subotić sastali su se sa ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom, uoči sjednice Odbora posvećene Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu.

Na sastanku je razgovarano o ključnim aktivnostima i pravcima daljeg djelovanja u cilju ispunjavanja preporuka za bržu integraciju Crne Gore u EU.

Popa je istakla da Crna Gora ima jedinstvenu priliku za napredak u pregovorima i postizanje mjerljivih rezultata, te da je Evropska unija spremna da pruži svu potrebnu podršku za ostvarenje tog cilja.

Ambasadorka je pohvalila dosadašnje rezultate aktuelnog saziva Skupštine, u smislu imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, izbora guvernera Centralne banke, kao i ratifikacije četiri sporazuma iz Berlinskog procesa.

Uz to, pozdravila je imenovanje delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) i izrazila očekivanje da je, nakon sastanka POSP-a koji se održava u junu 2024. godine, moguće govoriti o dobijanju završnih mjerila za ključna poglavlja 23 i 24.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima koje proizilaze i Plana rasta EU za Zapadni Balkan, koherentnosti reformi koje je potrebno sprovesti, ali i o važnosti komunikacije i konsultacija državnih institucija sa Evropskom komisijom, prije svega u procesu donošenja predloga zakona.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Ivan Vuković istakao je da je ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije obilježen brojnim preporukama za unapređenje stanja, te iskazao zadovoljstvo zbog pune posvećenosti članova Odbora ispunjavanju obaveza iz evropske agende.

Vuković je ukazao na važnost bliske saradnje Skupštine i Vlade i stvaranja sistemskog pristupa u procesu evropskih integracija, uvažavajući mišljenje institucija EU o dosadašnjim, ali i budućim koracima u okviru reformskog procesa.

U tom smislu, predsjednik Odbora zaključio je da politički dijalog treba da bude osnova saradnje, a preporuke međunarodnih partnera podstrek za nastavak reformi i postizanje boljih rezultata.