Predsjednik sjutra u Madridu, na samitu NATO-a

Predsjednik sjutra u Madridu, na samitu NATO-a

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovaće danas u Madrid, gdje na poziv Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga predvodi crnogorsku delegaciju na sastanku šefova država i vlada, Samitu NATO, koji se održava od 28. do 30. juna, saopšteno je iz  Đukanovićevog Kabineta. Kako dodaju,  u delegaciji su i ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić.

„Saveznici će na ovogodišnjem Samitu razgovarati o ključnim temama za budućnost evroatlantskog prostora, uključujući usvajanje narednog Strateškog koncepta NATO koji će trasirati kontinuiranu adaptaciju i transformaciju Alijanse. U svijetlu agresije Rusije na Ukrajinu, lideri će diskutovati o daljem jačanju položaja odvraćanja i odbrane, podršci Ukrajini i drugim partnerima pod rizikom od destabilizacije u tekućem okruženju, ukjlučujući podršku Bosni i Hercegovini i Gruziji“, saopšteno je iz Kabineta.

Kako dodaju, u kontekstu rastuće geopolitičke kompeticije, u Madridu će biti riječi i o jačanju partnerstava, prvenstveno sa EU, drugim partnerima koji dijele iste vrijenosti, kao što su partneri iz Indo Pacifičkog regiona, kao i o istorijskoj odluci Finske i Švedske da apliciraju za članstvo u NATO.

„Đukanović će učestvovati na sastancima NAC (Sjevernoatlantski Savjet), za šefove država i vlada, i imati susrete sa zvaničnicima zemalja članica na marginama Samita. On će sa suprugom, koja će imati odvojeni damski program tokom Samita, biti gost na Kraljevskoj gala večeri koju priređuje kralj Felipe VI, i neformalnoj transatlantskoj večeri za šefove država i vlada čiji je domaćin premijer Kraljevine Španije Pedro Sančez“, zaključeno je u saopštenju.