Voz iskočio iz šina u SAD, troje poginulih

Voz iskočio iz šina u SAD, troje poginulih

Amtrak voz od Los Anđelesa do Čikaga iskočio je iz šina u Misuriju nakon što je udario u kamion

Putnički voz na duge relacije sa 243 putnika i 12 članova posade iskočio je iz šina u američkoj državi Misuri, nakon što je navodno udario u kamion na železničkom prelazu. Preliminarni izveštaji pominju nekoliko osoba sa povredama različite težine, od kojih su najmanje tri morala da budu prebačene u bolnicu udaljenu oko 80 milja.

Nadležni su kasnije potvrdili da su dva putnika i vozač kamiona poginuli, dok je ukupan broj povređenih u incidentu bio najmanje 40.

Osam automobila i dva motora voza Southvest Chief iskočilo je iz šina u blizini Mendona u Misuriju u ponedeljak kada je udarilo u vozilo „koje je ometalo javni prelaz“, navodi se u saopštenju Amtraka. Voz je saobraćao iz Los Anđelesa za Čikago, a incident se dogodio u 12:42 po centralnom vremenu.

Amtrak je saopštio da je bilo „ranih izveštaja o povredama“, ali nije mogao da ponudi nikakve detalje, rekavši da će samo oni objaviti informacije kasnije kada postanu dostupne. „Lokalne vlasti trenutno pomažu klijentima i mi smo angažovali Amtrak resurse da im pomognemo.

Mendon je zajednica od oko 160 stanovnika, koja se nalazi 84 milje (135 kilometara) severoistočno od Kanzas Sitija. Grad se „okupio da pomogne svima“, a spaseni putnici su odvedeni u obližnju srednju školu, napisao je na Tviteru Daks Mekdonald, jedan od ljudi u vozu.

Drugi putnik, Ron Nightingale, objavio je na Fejsbuku kratak video i nekoliko fotografija posledica.

„Izgleda da ćemo zakasniti u Čikago“, kaže Najtingejl potresen. „Udarili smo kamion… neko je prelazio pruge…“

„Ja sam dobro, drugi nisu“, dodao je u drugom postu.

Vozilo na koje je voz udario opisano je kao tegljač ili kiper.
Tri putnika su sa lica mesta prebačena u Univerzitetsku bolnicu u Kolumbiji, koja se nalazi oko 80 milja jugoistočno, javio je AP pozivajući se na portparola bolnice Erika Mejza. Nije imao informacije o njihovom stanju. Međutim, izveštači na licu mesta rekli su da je za medicinsku evakuaciju zatraženo nekoliko helikoptera.