Poslanici skupštine usvojili izmjene zakona o predsjedniku

Poslanici skupštine usvojili izmjene zakona o predsjedniku

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio Demokratski front (DF). Za je glasao 41 poslanik, protiv jedan. Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) nijesu bili u plenarnoj sali tokom glasanja. Rasprava je trajala preko šest sati.

Predrag Bulatović, u ime predlagač Zakona, poručio je da je ovo „Zakon za Crnu Goru, ne za Mila ili Lekića“.

„Ovim zakonom smo, ne oduzimajući nijednu nadležnost predsjedniku, razgradili norme kako doći do mandatara kojeg će predložiti predsjednik Crne Gore“, kazao je Bulatović.

Pomirenje je, dodaje on, obaveza. Podjele su, kako je naveo, pokušaj politike koja nije politika budućnosti.

Predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, kazao je da ne može da prihvati da se parlamentarna većina  od avgusta 2020. dijeli i zavađa. Ovim zakonom, ističe on, dajemo mu šansu za nove konsultacije.

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, istakao je da nema dileme da na konsultacije o mandataru nijesu pozvani svi oni koji su trebali biti. Lider Demokrata naglašava da razumije političku poziciju opozicije, ali poziva da se „ne dijele etikete tako lako“.

Andrija Nikolić (DPS) ocijenio je da danas na snazi imamo nastavak pokušaja državnog udara iz 2016. Istakao je da se ne može „krpiti“ izborna volja građanaNaveo je i da „lideri avgustovske većine tjeraju od sebe stare strahove“. Zakonom je, dodao je poslanik DPS-a, pokušano da se ruši Ustav.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković saopštila je da je u parlamentu u toku ustavni puč, državni udar i teški kriminal, za koji se ide pravo u zatvorPozvala je većinu u parlamentu da ustanu i kažu joj „šta je to u njoj mafijaško“… Dodala je i dasu pristali na „dritaniju“.

Vladimir Martinović (DPS) odgovorio je Vuković da je „najbolje za njen poslanički klub da da danas nijesu ni oglašavali“.

Predsjednik FORCE Genci Nimanbegu istakao je da je poslanik DF-a Predrag Bulatović uspio da ga zbuni. Ocjenjuje i da se zakon o kojem se raspravlja može nazvati i „Zakon za Lekića“. 

Adnan Striković iz SDP-a kazao je da se ne može govoriti o kršenju Ustava, ukoliko nešto nije urađeno.

Predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović, saopštio je, u komentaru predloga izmjena Zakona o predsjedniku, da se ne smije dozvoliti da ovo izmakne kontroli, te da mir, suživot i tolerancija nemaju cijenu.

Potpredsjednica Parlamenta, Branka Bošnjak, istakla je da svi problemi pripisivani su i jesu u nefunkcionisanju pravosudnog sistema. Bošnjak je istakla da je predsjednik namjerno prekršio Ustav. 

Poslanik DPS-a Dragutin Papović kazao je da se predlogom zakona ruši ustav i oduzimaju nadležnosti predsjednika.Predrag Bulatović pozvao je Mila Đukanovića da kaže da je anarhija u Crnoj Gori. Nedavanjem mandata, ocjenjuje on, nalazimo se u pravnoj anarhiji.

Jovan Vučurović (DF) istakao je da su građani na svim izborima od 2020. poručili da odbacuju politiku Mila Đuaknovića. 

„On je taj koji je napravio niz nezakonitih i neustavih poteza“, istakao je on.Poslanik Fronta je dodao da je Đukanović pokušao da prezre većinu – 41 poslanika i da samim tim omalovaži i ogromnu većinu koja je učestvovala na izborima 30. avgusta 2020. 

Dodao je i da Đukanović nikako da shvati da je „njegovo vrijeme prošlo“.

„Moraćemo ga podsjetiti ovim zakonom“, zaključio je Vučurović. Poslanik DPS-a, Predrag Sekulić, kazao je da je predsjednik jedini koji ima nesporni politički legitimitet, dobijen od građana.

Dodao je da nije potrebno posebno pravno znanje da bi se zaključilo da ovaj predlog nije u skladu sa Ustavom.

Luiđ Škrelja, poslanik DPS-a, saopštio je da predlog o kojem se raspravlja vrijeđa njegovo, kako je kazao, skromno pravno znanje.Istakao je i da se nigdje ne napada Ustav, te da njegovu zakonitost čuvaju sudovi.

Milan Knežević (DF) kazao je Škrelji da će ostati upisan u istoriji parlamentarizama da je poslanicima istovremeno skidao imunitet i određivao pritvor, iako je to, kako je naveo, nadležnost suda.  Istakao je da DPS prolazi kroz seriju poraza i poručio da će biti glasanja. 

izvor Rtcg