Poslanici parlamenta nisu usvojili dnevni red, bez rasprave o skraćenju mandata

Poslanici parlamenta nisu usvojili dnevni red, bez rasprave o skraćenju mandata

Skupština Crne Gore neće raspravljati o predlogu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o skraćenju mandata parlamentu, nakon što poslanici na današnjoj sednici nisu usvojili dnevni red sa tom inicijativom.

Glasalo je 80 poslanika – 39 njih je glasalo za, dok je 41 poslanik bio protiv da se na dnevni red stavi predlog predsednika Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore. Sednici je prisustvovao Milo Đukanović.

Predsednica parlamenta Danijela Đurović na početku sednice saopštila je kako postoji kvorum za rad, jer je bila prisutna većina poslanika.

„Podsećam da sam sazvala sednicu vanrednog zasedanja, a na zahtev predsednika Crne Gore. Za dnevni red određena je jedna tačka i to Predlog odluke za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore“, rekla je Đurovićeva.

Zakonodavni odbor se o inicijativi nije izjasnio jer Đukanović nije došao na dve sednice tog skupštinskog tela.

Đukanović je u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da se nisu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade poveri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.