Bečić: Ostanak u Vladi Demokrata zavisi od toga hoće li se u narednim mjesecima ispraviti neke stvari, poput kadriranja

Bečić: Ostanak u Vladi Demokrata zavisi od toga hoće li se u narednim mjesecima ispraviti neke stvari, poput kadriranja

Ostanak Demokrata u izvršnoj vlasti, zavisiće od toga hoće li se u narednih nekoliko mjeseci ispraviti neke stvari, poput kadriranja, poručio je njihov lider, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Smatra da Upravni sud jedino može konstatovati da je nezakonito imenovanje vršioca dužnosti direktora Uprave policije, ali ne isključuje iznenađenja, s obzirom na situaciju u sudstvu.

U intervuju TV Vijesti Bečić je rekao da se na sastanku parlamentarne većine afirmiše stav da nema promjene sporazuma ili ulaska nekog drugog u Vladu, ako se svi potpisnici ne saglase.

A, nesaglasnosti u Demokratama, kaže, nema.

„Zašto bismo izašli? Da odgovorim kontrapitanjem, odnosno da postavim još jedno pitanje. Ako neko smatra da nije dozvoljeno da se za principe zakonitosti i pravednosti borimo unutar institucija sistema, ili ako neko smatra da treba da se vratimo putevima jednoumlja i ne dozvoljavanja drugačijeg stava, mišljenja, zalaganja za određene principe i vrijednosti, na kojoj god poziciji se nalazili, onda neko ima i mogućnost da predloži raskid koalicionog sporazuma tamo gdje smo svi zajedno izabrani, u domu građana. Takođe, želio bih i volio bih da podsjetim i na naše zajedničke rezultate za ovih pet meseci, jer smo mi zajedničkim naporima došli do impozantnih rezultata u mnogim oblastima koji su omogućili da Crna Gora deblokira institucije makon dužeg niza godina, mi smo rukovođeni državničkom odgovornošću i velikom evropskom šansom, koja stoji pred Crnom Gorom, dali mogućnost da se određene stvari isprave“, rekao je Bečić za Televiziju Vijesti.

Zbog izbora v.d. drektora policije najavljivali ste i krivične prijave protiv Vlade i premijera Milojka Spajića, a na kraju je ministar iz vaših redova Šaranović podnio tužbu Upravnom sudu. Šta vi očekujete od ovog postupka?

„Da budemo do kraja precizni, ministar unutrašnjih poslova je u onoj turbulentnoj i dinamičnoj večeri, odnosno već jutru, najavio, odnosno tada saopštio, da izražava sumnju u postojanje određenih krivičnih dijela zbog nezakonitosti koje su se desile, ali da o svemu treba da sud daju nadležni organi. Nakon toga, nadležno tužilaštvo je saopštilo da je prvo potreban sud Upravnog suda o samoj zakonitosti ili nezakonitosti pravnog akta koji je usvojen. Što se tiče negdje samih očekivanja, vjerujte da u svim prethodnim danima nisam sreo pravnika u Crnoj Gori, a koji mi je rekao da je ono što se desilo te večere na sjednici Vlade bilo šta drugo osim jedan apsolutno nezakonit proces i nezakonit akt. Šta možete očekivati, ako se rukovodimo principima i ako se bude vodilo računa o principima zakonitosti, pravde i pravičnosti, epilog je vrlo jasan, ali i u Crnoj Gori, posebno u sudstvu Crne Gore, punom različitih intriga i čuda, nikad negdje ne možete reći ništa u konačnom, jer to pripada nadležnima, ali nikad ni kraja iznenađenjima, tako da sačekajmo epilog“

Može li Vlada da bude funkcionalna sa ovolikim stepenom nepovjerenja između glavnih konstituenata?

„Ne bih odmah išao u kvalifikacije povjerenje ili nepovjerenje. Različitosti u mišljenjima su valjda dio demokratije. Pa i ove naše demokratije. Imamo u EU toliko zemalja članica, vrlo često suprostavljena mišljenja koja se čak i javno ne skrivaju, ali na kraju se teži kompromisima, dolazi do kompromisa i procesi idu naprijed. Da nismo saopštili svoje stavove i da nismo iznijeli neslaganje s onim što se dešavalo na nekim sjednicama i na nekim dijelovima sjednica, pa vjerojatno biste vi, mnogi građani, pitali, a zašto ste ćutali? Naša obaveza je bila da uvijek ukažemo, bez obzira na to što se nalazimo u vladi, što smo dio vlade, na ono što smatramo da nije dobro. Nismo mi neka grupacija koja se okupila na porodičnim, privatnim, rodbinskim principima, već izabrani javni funkcioneri od naroda i mi treba da se rukovodimo i da na tome temeljimo kvalifikaciju povjerenja ili nepovjerenja – principima zakonitosti, poštovanja koalicijalnog sporazuma“.

Oročili ste podršku Vladi do dobijanja završnih mjerila za poglavlja 23 i 24, a onda najavili da ćete analizirati dalji ostanak. Od čega će zavisiti da li ostajte u Vladi?

„Šta podrazumijeva temeljna analiza? Svakako podrazumijeva analizu zakonitosti u radu, analizu poštovanja, prije svega onih programskih principa koje smo definisali koalicijom i sporazum, analizu vođenja kadrovskih politika, ostvarenih rezultata i drugih uzročno-posledičnih pitanja, da bi, dajući šansu od nekoliko mjeseci, dali prostora da se neke stvari isprave i da stvari postavimo u potpunosti na način kako smo dogovorili na početku. + 10 52 Vjerujete li da će tako biti? Pa ja sam uvijek optimista, jer može se sve, naravno, ispraviti ako ima volje“.

Nedavno je održan sastanak lidera vladajuće koalicije, u pokušaju da se prevaziđu razlike, ali nije bilo pomaka. Zna li se kad je novi sastanak i na čemu ćete vi insistirati?

„Mislim da još nije definisan tačan termin, svakako nisam domaćin tog sastanka. Što se tiče insistiranja, ja na svakom mjestu i uvijek, uz mnogo trpeljivosti i mnogo spremnosti da idemo putem stabilnosti insistiram isključivo na ovim principima u kojima sam vam govorio – da poštujemo principe zakonitosti u radu i da se, ponavljam ne slučajno, međusobno uvažavamo i poštujemo, to znači da se nikada ne prave parcijalni dogovori, već da pravimo multilateralni dogovor, a to je dogovor kada smo svi zajedno i svi za jednim stolom. Ako tim putem budemo išli, ja vjerujem da ima prostora za optimizam“.

Da li će uskoro bti rekonstrukcije Vlade i šta ukoliko premijer pozove Bošnjaču stranku, recimo, da bude dio izvršne vlasti, šta ćete vi uraditi?

„Pitanje tajminga rekonstrukcije je saglasno sporazumu, pitanje za predsjednika vlade. Što se tiče drugog dijela pitanja Demokratska Crna Gora neće podržati bilo koju inicijativu koja ide u pravcu revizije koalicionog sporazuma, koju smo zajedno potpisali, bilo u dijelu programskih principa, konstituenata, podjela oblasti ili resora. Ali ono što želim zaista, da bih bio potpuno korektan, da istaknem, jeste da na posljednjem sastanku sam primjetio da nije bilo osporavanja, čak u velikom dijelu je afirmacije principa, da bilo kakve promjene u koalicionom sporazumu treba da budu proizvod jedino ako postoji saglasnost svih koji su ga potpisali“.

Kakvi su odnosi unutar Demokratske Crne Gore? Ima li neke nesaglasnosti oko određenih važnih pitanja kada su u pitanju javne politike?

„Ja nemam bilo kakvih informacija ili da je mene bilo ko upoznao na bilo kom partijskom organu ili nekom drugom partijskom formatu ili sastanku o bilo kakvim nesaglasnostima ili neslaganjima sa politikom i odlukama partije. Mi smo i na poslednjem sjednici Predsjedništva ove zaključke donijeli jednoglasno. Bilo je nekih, vidio sam, manipulacija u dijelu javnosti…Pa, nema tog organa u Crnoj Gori gdje svi prisustvuju i gdje su svi mogućnosti da prisustvuju sjednicama organa.“