Nedavna odluka donijeta na Samitu  o zemljama ZB bila je pogrešna – Ahmetović

Nedavna odluka donijeta na Samitu o zemljama ZB bila je pogrešna – Ahmetović

Nedavna odluka donijeta na Samitu EU o zemljama Zapadnog Balkana bila je pogrešna, kazao je za Dojče vele poslanik SPD u Bundestagu Adis Ahmetović.

On se u svom nedavnom govoru u Bundestagu založio upravo za brži napredak zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Za BiH je konkretno zatražio dobijanje statusa kandidata, za Kosovo viznu liberalizaciju, za Sjevernu Makedoniju i Albaniju početak pristupnih pregovora, a za Crnu Goru ubrzanje procesa. No, Srbiju ni jednom riječju nije spomenuo što, naglašava, nije slučajno. Jer, Srbija je „jedina država, uz BiH u kojoj to blokira Dodik, koja ne želi da se priključi sankcijama Rusiji“.

– Ne možeš biti član EU ako nisi sada u ovom momentu jasan da li si na strani demokratije, znači EU, ili si na strani autokratije, dakle Rusije. I ako tu Srbija ne želi da se odluči, teško će biti da pravi naredne korake. Otvoreno kažem da, ako Srbija kaže da će biti na strani EU, da će uvesti sankcije Rusiji, onda smo mi tu i možemo da idemo dalje – kaže Ahmetović.

Kada je riječ o uslovu Srbiji da prizna Kosovo da bi postala punopravna članica EU, Ahmetovićev stav je i tu jasan.

– Kancelar Šolc je rekao, a ja ću samo da ga citiram: „Ako Srbija hoće da uđe u EU, treba da radi na ispunjavanju kriterijuma iz Kopenhagena, treba da se priključi sankcijama Rusiji i, treća stvar, mora biti normalizacije odnosa Kosova i Srbije, dakle mora prije ili kasnije da prizna Kosovo“ – poručio je Ahmetović.