Medojević: Sa namjerom da me uhapsi, Katnić je sam otvorio istragu o ratnim zločinima u Cavtatu

Medojević: Sa namjerom da me uhapsi, Katnić je sam otvorio istragu o ratnim zločinima u Cavtatu

Lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević , saopštio je da je bivši Glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić sam otvorio istragu o ratnim zločinima u Cavtatu, sa namjerom da njega uhapsi.

„Bivši GST Milivoje Katnić je sam otvorio krivičnu istragu Ktr-S.br 71/17 na okolnosti mog govora u Skupštini Crne Gore, gdje sam rekao da je Katnić na tajnoj optužnici Hrvatske za ratne zločine ucinjene tokom operacija JNA na području Dubrovnika i Konavala u periodu 1991/1992.“ – tvrdi Medojević i dodaje da je četiri puta saslušavan u okviru ove istrage i to:

1. Kod Specijalne tužiteljke Lidije Vukčević kao građanin;

2. Kod šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića, u svojstvu svjedoka;

3. Kod Specijalne tužiteljke Lidije Vukčević u svojstvu svjedoka;

4. Kod Specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, jer navodno moje prethodno svjedočenje nije snimljeno.

„Ja sam u svim svjedočenjima rekao sva moja saznanja o optužbama građana Cavtata na zvjersko ponasanje tadašnjeg kapetana KOS i vojnog upravnika Cavtata Milivoja Katnića, koji je kao oficir KOS u hotelu “Makedonija “ u Cavtatu organizovao saslušanja građana Cavtata i Konavala i pri tome koristio nehumane nečovječne metode mučenja i torture, uključujući i seksualna maltretiranja najmanje jedne ženske osobe, koja su zabranjena svim međunarodnim konvencijama koje regulišu ponašanja zaraćenih strana u ratovima i drugim oružanim sukobima.“ – kazao je lider PZP-a.

Medojević je naveo i da je predao specijalnoj tužiteljki Vukčević fotokopije iz publikacija, novinskih članaka i drugih materijala u kojima se imenom i prezimenom navode neposredni svjedoci terora koji je kapetan KOS Katnić sprovodio na civilima u Cavtatu i Konavlima.

„Posebno veliki napor sam uložio, skupa sa mojim saradnicima, da otktijemo identitet Julke (Julijane) Petković (rođena Kršikapa) i lokaciju gdje boravi, kako bi neposredno od nje saznali šta se dešavalo u Cavtatu tih godina. Ona nam je potvrdila da je bila izložena strašnoj torturi i mučenju uključujući i seksualno maltretiranje od više muških osoba medju kojima je bio i njihov starješina Milivoje Katnić“ – kaže Medojević i nastavlja:

„Prema njenom iskazu, Katnić je nije neposredno seksualno maltretirao, ali je bio prisutan u prostoriji i nije sprječavao druga lica, svoje podređene da to čine. Prethodno je psihičkom torturom od nje tražio informacije o vojnim formacijama Hrvatske, koje ona nije znala. Povod za njeno hapšenje i mučenje je stradanje nekoliko vojnika JNA koje je, skupa sa sobom, bombom raznio Julkin muž – Hrvat, kada su vojnici JNA pokušali da ga zarobe.“

Prilikom davanja iskaza tadašnjem šefu SPO Draganu Radonjiću, koji je Medojevića lično ispitivao, navodi da su mu upućene ekslicitne prijetnje da ću “ trpjeti ozbiljne posledice” ako se njegove tvrdnje o postupanju Katnića u Cavtatu pokažu netačnim.

„Ja sam mu, u prisustvu mog advokata Dražena Medojevića odgovorio da samo radi svoj posao, a ko će i kad da odgovara, to ćemo vidjeti“ – navodi Medojević.

Lider PZP-a otkriva da je naknadno došao do saznanja da ni Lidija Vukčević, ni Dragan Radonjić nijesu ispitali nijednog od svjedoka Katnićevog terora u Cavtatu, što jasno pokazuje da je cilj otvaranja ove istrage bio da Katnić sazna šta Medojević sve zna o tome i lokaciju krunskog svjedoka Julke Petković, kako bi je na sve načine spriječili da svjedoči.

„Svjestan motiva ove kriminalne bande iz bivšeg SDT i njihvih kapciteta i mogućnosti da nanesu štetu i ugroze bezbjednost krunskog svjedoka Julke Petković, ja nijesam rekao lokaciju gdje ona boravi, pa su napori ove grupe da to saznaju, zloupotrebljavajući svoje funkcije i državne resurse, ostali bezuspješni.

Imajući u vidu da sam ja dao sva saznanja, koja sam imao u tom trenutku, osim imena osobe koja mi je u diskreciji rekla da je Katnić na tajnoj optužnici Hrvatske za ratne zločine u operacijama oko Dubrovnika, a da specijalna tužiteljka Lidija Vukčević nije sprovela nijednu istražnu radnju i saslušala neporedne svjedoke, već je, po nalogu Katnića nastavila postupak mog progona, koji je završio donošenjem čuvene sramne presude da se ja kao poslanik “stavim u zatvor” na dva mjeseca, cijenim da su se stekli svi zakonski uslovi da se istraga SDT proširi i prema Lidiji Vukčević i Draganu Radonjiću, po više osnova“ – jasan je Medojević.

On dodaje i da cijeni da postoji osnovana sumnja da je u SDT formirana organizovana kriminalna grupa na čijem je čelu bio Milivoje Katnić, kao starješina organa, i čiji su članovi bili najmanje jos dva lica: bivša specijalna tužiteljka Lidija Vukčević i bivši šef SPO Dragan Radonjić, za koje se osnovano sumnja da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja, prikrivanja krivičnog djela, prikrivanje izvršioca krivičnog djela i ometanje pravde.

„Koristim ovu priliku da pozovem SDT (Vladimira) Novovića da shodno ovim saznanjima provjeri šta se nalazi u dosijeu ovog slučaja i da li je sva dokumentacija tamo i da shdno tome proširi istragu i na Lidiju Vukčević (koja je bila specijalni tužilac za ratne zločine) i bivšeg šefa SPO Dragana Radonjića.

Ukoliko postupajucći tužilac smatra shodnim, ja sam spreman da dam i dodatna saznanja o ovom predmetu, koja sam sam stekao nakon saslušanja.

Mene nijesu mogli da slome, inako su pokušali sve. Istina je pobjedila. Pravda postoji i u nju treba vjerovati i za nju se boriti. I uvijek imati na umu da ima neko gore koji sve snima kanerom, što bi rekli Zećani“ – zaključuje Nebojša Medojević.