Medojević: EU nije iskrena oko proširenja! Realizuje se Makronov plan!

Medojević: EU nije iskrena oko proširenja! Realizuje se Makronov plan!

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević rekao je da je usvajanje instrumenata za reformu i rast Zapadnog Balkana dokaz da Evropska unije nije iskrena oko proširenja. Takođe, on smatra da se realizuje Makronov „plan o prvoj i drugoj ligi EU“.

Medojević ističe da EU i dalje ne donosi nijednu zvaničnu odluku o nastavku procesa proširenja na Zapadni Balkan.

„Usvajanje ovog instrumenta za reformu i rast Zapadnog Balkana je dio realizacije plana Predsjednika Francuske oko približavanja regiona EU kroz sklapanje političkih sporazuma kroz koje će se zemljama Zapadnog Balkana omogućiti neki benefiti zajedničkog tržišta i drugih politika EU, ali se zemlje regiona neće primati u članstvo EU.“ – mišljenja je Medojević.

On dalje kaže da od izlaska Velike Britanije iz EU, svaki ozbiljni neutralni analitičar je znao da je EU u ovom formatu došao kraj, te da je način odlučivanja u EU postao strukturni problem koji se pokazao nerješivim i sve više je udaljavao zemlje članice od birokratskih i nedemokratskih institucija u Briselu.

„Neuspjeh izmjena Ustava EU i odbijanje nekih ključnih članica EU da svoju suverenost prenesu na birokratiju u Briselu, koja nema demokratski legitimitet , bio je jasan politički signal da se nametanje odluka većih i i jačih neće dopasti manjima i slabijima i da će adhezione sile vremenom dovesti do blokade u funkcionisanju EU.“ – ističe Medojević i dodaje da se pitanje jurisdikcije Brisela nad zemljama članicama zaoštravalo u uslovima ozbiljnih geostrategijskih i bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji kakva su prije svih, pitanja migracija i rata u Ukrajini.

Naglašava da su umjesto solidarnosti, jedinstva i kohezije, ova dva pitanja su različito pogodila zemlje članice i dovele do blokade EU.

U uslovima energetske krize, recesije, inflacije, porasta siromaštva, porasta kriminala zemlje članice se sve više okreću same sebi i pokušavaju da nađu unutrašnje odgovore na ove izazove.

„EU je sve slabija i neefikasnija i moraće brzo da traži rešenja za unutrašnje reforme ili će doći do njenog potpunog raspada.

U takvim političkim prilikama, niko, ali niko ozbiljan u EU ni ne pomišlja o proširenju. Davanje statusa kandidata za Ukrajinu , razorilo je princip “standardi prije statusa” i dodatno podstaklo , inače rašireni pesimizam u EU oko proširenja.

Ma koliko ovo sve postaje jasno, nažalost u Crnoj Gori, i dalje sve relevatne političke partije, drže glavu u pijesku i ne vide šta se dešava u EU.“ – ukazuje Medojević i kaže da uporno pokušava da im otvorim oči i ukaže na besmislene i beskorisne nade u neka čuda i dobijanje datuma za članstvo.

„Nema ništa od proširenja EU i Crna Gora neće nikad biti punopravni član ove i ovakve EU. Maksimalno optimisitička varijanta je da se realizuje Makronov plan o nekoj proširenoj Evropskoj političkoj zajednici gdje bi sadašnji kandidati imali neke benefite koje imaju punopravni članovi.“ – smatra Medojević.

On je stava da političari koji imaju namjeru da vode Crnu Goru, bi morali imati, makar minimalnu sposobnost predviđanja procesa i efekata na državu koju vode i da sve resurse i energiju treba usmjeriti ka nužno potrebnim temeljnim reformama bolesnog sistema i kreiranju što šireg nacionalnog konzenzusa.

„Demontaža DPS mafijaškog sistema, čišćenje institucija od plaćenika mafije, odbacivanje suludog ekonomskog modela zasnovanog na nekontrolisanoj potrošnji i zaduživanju, suočavanje sa eksplozijom siromaštva i rasta cijena su prioriteti koji se moraji rješavati konkretnim reformskim mjerama. To je posao političara u Crnoj Gori. Bez čekanja. Odmah i sad. Niko drugi to neće uraditi umjesto nas.

Čekati da se desi čudo i da ovako posvađana, sukobljena, podjeljena i slaba EU , otvori svoja vrata za članstvo državi u vlasništvu mafije je apsolutno pogrešno i pogubno po vitalne interese države i naroda!“ – zaključuje lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.