Komnenović: Ignorišite podli pokušaj predizbornog ugrožavanja međunacionalnog sklada

Komnenović: Ignorišite podli pokušaj predizbornog ugrožavanja međunacionalnog sklada

Podigle se strasti zbog kontroverznog predavanja kojeg danas u Donjoj Lastvi priređuju ćčelnici HGI, gradonačelnik moli građane da se ne okupljaju

Predsjednik Opštine Tivat Željkom Komnenović (Narod Pobjeđuje) obratio se jutros građanima Tivta apelom da se ne okupljaju danas poslijepodne u Donjoj Lastvi isperd tamošnjeg Doma kulture u kojem Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV) priređuje predavanja na temu Domovinksog rata, kako u Hrvatskjoj nazivaju građanski rat u bivšoj Jugoslaviji koji je započeo 1991. i iz koga je Hrvatska izašćča kao nezavisna država.

U saradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, HNV će danas sa početkom u 16.30 sati u prostorijama lastovskog Doma kulture prirediti predavanja naslovljena “Stvaranje samostalne hrvatske države i srpska pobuna i agresija na Hrvatsku 1990. i 1991. godine”, odnosno Strategije za aktivno poučavanje i učenje o Domovinskom ratu”.

Na te teme izlagaće dr Janja Sekula- Gibač iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, odnosno prof.dr Rona Bušljeta- Kardum, sa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

„Predavanja su namijenjena učiteljima hrvatske nastave u inozemstvu, učiteljima povijesti te široj javnosti zainteresiranoj za temu Domovinskog rata, a održavaju u sklopu projekta Stručna predavanja o Domovinskom ratu financiranog od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske“, saopšteno je tim povodom iz HNV Crne Gore na čijem je čelu potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Zvonimir Deković.

I ostali čelnici HGI predvođeni predsjeikom te partije i bivšim ministrom u Vladi Crne Gore Adrijanom Vuksanovićem, takođe su članovi HNV-a. Informacija da HNV organizuje predavanja na ove teme koje su za dio ovdašnje javnosti još veoma osjetljive, s obzirom na činjenicu da u Tivtu živi najbrojnija zajednica Hrvata u Crnoj Gori ali i veliki veliki broj Srba izbjeglih iz Hrvatske, podigla je strasti u javnosti i nije naišla na razumijevanje kod lokalne vlasti u tom gradu.

Zbog toga su gradonačelnik Tivta Željko Komnenović i predsjendik Skupštine Optine Tivat Miljan Marković iz protesta, bojkotovali poziv na svečani prijem koji je u utorak veče , povodom 30.maja – Dana državnosti Hrvatske, u Podgorici priredio hravtski ambadsador u Ctrnoj Gori Veselko Grubišić.

Povodom nezvaničnih informacija da će se danas pred Domom kulture u Donjoj Lastvi pred početak predavanja, okupiti dio građana koji sa neodrobravanjejm gledaju na temu skupa koji priređuje HNV, jutros je gradonačećčnikm Komnenović uputio javni apel i molbu Tivćanima da to ne rade.

„Poštovane građanke i građani Tivta, sve vas koje je opravdano uvrijedila i naljutila najava organizovanja skupa u Donjoj Lastvi koja za temu ima nesrećni građanski rat u bivšoj Jugoslaviji i oživljavanje bolnih sjećanja na 90-e godine, izvinjavam se u ime grada i ponizno vas molim da ne nasijedate na jeftine političke manipulacije i pokušaje ugrožavanja građanskog mira u Tivtu“, saopšptio je jutros tivatski gradonačečnik.

On je ocijenio da čelnici HGI organizacijom ovako kontroverznog skupa za cilj imaju “konsolidaciju najradikalnijeg dijela svog biračkog tijela i osvajanje šake glasova na predstojećim parlamentarnim izborima, te opravdavanje sredstava koje dobijaju iz drugih država na ime navodne „ugroženosti“.

„Molim vas i preklinjem da ne budete dekor u njihovom teatru apsurda, da ne trljaju zadovoljno ruke zbog okupljanja i policijskih kordon, kako bi opravdali svoje teze o „narušenom međuetničkom skladu“ otkad oni nijesu na vlasti. Ne mogu ni danas da prežale istorijski poraz na izborima 2020.godine i poraz na lokalnim izborima prošle godine.” – naveo je Komnenović dodajući da se u Tivtu protekle dvije ipo decenije DPS-om predvođene lokalne vlasti a čiji je dio tokom većine tog perioda bio i HGI, 2vladalo na talasima podjela i lažnom patriotizmu kako bi kamuflirali brutalnu pljačku grada i bezbrojne privilegije“.

„Sada žele da pomute Tivćane i ugroze našu najveću tekovinu – međunacionalni mir u novom Tivtu. Ignorisanje ovog bijednog i podlog pokušaja biće najbolja poruka organizatorima i najveći patriotski čin svih vas koji volite Tivat. Neka prazna ulica u Donjoj Lastvi bude najglasnija poruka onima koji preko vas žele da osvajaju jeftine glasove Hrvata u Tivtu“ navodi se u obraćanju predsjendika Opštine Tivat Željka Komnenovića građanima Tivta.