Koji nas izbori čekaju u 2024. godini: Stižu izbori u Andrijevicu i Kotor – hoće li se šavnička saga konačno završiti?

Koji nas izbori čekaju u 2024. godini: Stižu izbori u Andrijevicu i Kotor – hoće li se šavnička saga konačno završiti?

Iako su građani Crne Gore mislili da će se izborna saga završiti 2023. godine sa vanrednim parlamentarnim izborima, a naročito nakon političke stabilizacije koja je uslijedila nakon formiranja Vlade Milojka Spajića, ipak stiže razočarenje po ovom pitanju. Ipak će i ova godina biti izborna godina imavši u vidu da ističe mandat u pojedinim opštinama.

S tim u vezi, 2020. godine su, podsjećamo, osim parlamentarnih izbora održani i lokalni izbori u Kotoru, Andrijevici i Budvi, ali imavši u obzir da zbog krize vlasti dolazi do vanrednih izbora 2022. godine u Budvi, samo kotorskim i andrijevačkim opštinama dolazi do prekida mandata ove godine.

Ipak, tu postoji i još jedan izborni proces koji još uvijek nije završen – famozni izbori u Šavniku. Izbori u ovoj sjevernoj opštini još uvijek nisu završeni od 2022. godine zbog raznih mahinacija koalicije okupljene oko DPS-a i navodnog dovođenja birača sa strane a pripadnici tamošnje opozicije se tome suprotstavljaju iz izbornog procesa u izborni proces.

Međutim, nije teklo med i mlijeko ni u Andrijevici ni u Kotoru.

Aktuelna vlast Vladimira Jokića u ovom trenutku vlada uz podršku preletača iz DPS-a dok su odbornici nekadašnjeg Demokratskog fronta prešli u opoziciju. Brojne su optužbe bile po ovom pitanju a kotorski DF je tada saopštio da je Jokić kupio odbornike DPS-a.