Crna Gora bez ambasadora u regionu

Crna Gora bez ambasadora u regionu

Crnogorska diplomatija tokom mandata prethodne Vlade doživjela je veliki zastoj. Da je tako, govore aktuelne brojke.
 
Naime, od nekadašnjih 38, Crna Gora trenutno ima svega 14 ambasadora. Pritom, Crna Gora danas nema ambasadora ni u jednoj od pet susjednih država, prenosi AntenaM.

Nema Crna Gora danas ambasadora ni u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kini, ali ni u Stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama.

Još nije poznato ni kada će naimenovanje ambasadora biti obavljeno.

Iz Ministarstva vanjskih poslova ranije su “Danu” saopštili kako su konsultacije u toku, te da im je prioritet postavljanje ambasadora.

No, situacija kakva je danas – zasigurno je nezapamćena u istoriji, ne samo kada je u pitanju crnogorska diplomatija, već i šire.

Posjetimo, sve je počelo sa prvim danima rada prošle Vlade i opozivom niza ambasadora. Bilo je tada svega, pa i upadanja u pojedine ambasade i mijenjanja brava, ali i odbijanja predsjednika države Mila Đukanovića da potpiše opozive dijela diplomatskih predstavnika.

Vlada je potom predložila 11 ambasadora, ali novi problem javio se kada je predsjednik države odbio da podrži prijedloge. Đukanović je tada pozvao Vladu da obustavi ili povuče zahtjeve za agremane i da poštuje zakone Crne Gore i međunarodne akte.