„Brutalna” bitka za ukrajinski Sjejerodonjeck odrediće sudbinu Donbasa, kaže predsednik

„Brutalna” bitka za ukrajinski Sjejerodonjeck odrediće sudbinu Donbasa, kaže predsednik

Bitka za ukrajinski grad Sijerodonjeck je brutalna i odrediće sudbinu regiona Donbasa, rekao je predsednik zemlje, dok ruske trupe opustoše grad u napadu koji ima za cilj da kontroliše istočnu Ukrajinu.

Nakon što nije uspio da preuzme kontrolu nad glavnim gradom Kijevom, Kremlj kaže da sada nastoji da u potpunosti „oslobodi“ Donbas, gde su se separatisti koje podržava Rusija otrgli kontroli ukrajinske vlade 2014.
Otprilike trećinu Donbasa držali su separatisti pre invazije 24. februara.

„Ovo je veoma brutalna bitka, veoma teška, možda jedna od najtežih u ovom ratu“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video izjavi u srijedu.

„Sijerodonjeck ostaje epicentar sukoba u Donbasu… Uglavnom, tu se sada odlučuje o sudbini našeg Donbasa“, dodao je on.
Ukrajinski borci povukli su se u srijedu na periferiju grada, ali su obećali da će se tamo boriti što je duže moguće.

„Neprijatelj je pucao na naše jedinice iz minobacača, artiljerije i višecevnih raketnih bacača“, saopštio je u četvrtak generalštab Ukrajine. Gađao je civilnu infrastrukturu u naseljima Sjevjedonjeck, Lisičansk, Privilja, Ustinovka, Horske i Katerinovka.

Rusija negira da je ciljala civile.

Artiljerijsko granatiranje pretvorilo je grad u ukrajinskoj provinciji Lugansk u bombardovanu pustoš. Regionalni guverner Luganska, Serhii Gaidai, rekao je da je centar grada uništen.

Gaidai je rekao da je hemijska fabrika granatirana u Sijerodonjecku i da su četiri civila poginula u regionu u protekla 24 sata.

Ukrajinske snage i dalje kontrolišu ceo manji grad blizanac Lisičansk u Sijerodonjecku na zapadnoj obali reke Siverski Donjec, ali ruske snage uništavaju tamošnje stambene zgrade, rekao je Gaidai.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri situaciju na terenu ni u jednom gradu.

Ambasador Kijeva u Sjedinjenim Državama rekao je za Si-En-En da su ukrajinske trupe znatno brojčano nadjačane u Lugansku i Donjecku, koji zajedno čine Donbas, region u kome se uglavnom govori ruski.

Ali „kao što smo već videli u bici za Kijev, možemo da izgubimo nešto privremeno. Naravno, pokušavamo da to minimiziramo jer znamo šta (može) da se desi (kada) Rusi kontrolišu teritorije, ali mi ćemo to vratiti, “, rekla je Oksana Markarova.

Gaidai je rekao da Rusija sada kontroliše više od 98 odsto Luganska.
Zapadno od Sijerodonjecka u Slavjansku, jednom od glavnih gradova Donbasa u ukrajinskim rukama, žene sa malom decom stajale su u sredu da pokupe pomoć, dok su drugi stanovnici nosili kante vode po gradu.

Većina stanovnika je pobegla, ali vlasti kažu da ih je oko 24.000 ostalo u gradu, na putu očekivanog napada ruskih snaga koje se pregrupišu na sever.

Albina Petrovna, 85, opisala je trenutak kada je njenu zgradu zahvatio napad, u kojem su joj razbijeni prozori i uništen balkon.

„Na mene je palo razbijeno staklo, ali me je Bog spasio, svuda imam ogrebotine“, rekla je ona.

Ukrajinska vojska saopštila je da su četiri osobe poginule tokom ruskog granatiranja na oko 20 gradova u Donbasu u protekla 24 sata, a da su njene trupe ubile 31 ruskog vojnika.

U Soledaru, u Donjecku, stanovnici su se sklonili u podrume dok su granate pogodile grad u srijedu.

„Ganatirani smo danonoćno. Granatiranje je u toku. Skoro svo vrijeme smo u podrumu. Stan je blizu, danju jurimo. Preko noći ostajemo ovdje“, rekao je meštanin koji nije navesti njeno ime.

Druga meštanka, 65-godišnja Antonina, jecala je i pitala: „Kada će se to završiti?“

Regionalno odeljenje za vanredne situacije u Harkovu saopštilo je da su dvije osobe poginule, a četiri povređene u požaru koji je podmetnut granatiranjem i proširio se na kafić, prodavnicu namirnica i školsku biblioteku.

Moskva kaže da je angažovana u „specijalnoj vojnoj operaciji“ da razoruža i „denacifikuje“ svog suseda. Ukrajina i njeni saveznici kažu da je Moskva pokrenula ničim izazvan agresorski rat, ubivši hiljade civila i sravnivši gradove.
Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je više od 7 miliona ljudi prešlo granicu iz Ukrajine od ruske invazije 24. februara.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, a zapadne zemlje optužuju Rusiju da stvara rizik od globalne gladi blokadom ukrajinskih crnomorskih i Azovskih luka. Moskva kaže da su sankcije Zapada je odgovoran za nestašice hrane.

Turska pokušava da posreduje u pregovorima o otvaranju ukrajinskih crnomorskih luka. Ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu ugostio je u srijedu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i rekao da je dogovor o lukama koji podržavaju UN moguć uz dalje razgovore.

Lavrov je rekao da bi ukrajinske luke mogle da se otvore, ali da će Ukrajina prvo morati da ih deminira. Ukrajina je odbacila uveravanja Rusije kao „prazne reči“ i rekla da ruski napadi na poljoprivredna zemljišta i poljoprivredne lokacije pogoršavaju krizu

Vitalij Kim, guverner Mikolajvske oblasti, gde je rusko granatiranje uništilo skladišta jednog od najvećih ukrajinskih terminala za poljoprivrednu robu tokom vikenda, rekao je za Rojters da Moskva pokušava da uplaši svet da ispuni svoje uslove. Opširnije

Kremlj je citirao ruskog predsednika Vladimira Putina koji je rekao da se sankcije Zapada moraju ukinuti da bi rusko žito stiglo na tržišta. Opširnije
Zelenski je na samitu poslovnih lidera Univerziteta Jejl video-linkom u sredu rekao da veruje da Rusija neće tražiti diplomatski prekid rata osim ako svet ne podrži ukrajinske trupe u njihovoj borbi „Mi smo nezavisna, pravedna, normalna zemlja“, Zelenskij rekao je, dodajući o ratnim naporima njegovih trupa: „Mi to radimo na našoj zemlji i polako ih potiskujemo nazad. Tako ćemo nastaviti da se krećemo.“