Borelj sa Milatovićem: Postoje akteri u Crnoj Gori koji pokušavaju da potkopaju SIGURNOST i put ka EU

Borelj sa Milatovićem: Postoje akteri u Crnoj Gori koji pokušavaju da potkopaju SIGURNOST i put ka EU

Evropski šef diplomatije Jozef Borelj rekao je tokom sastanka sa predsjednikom Jakovom Milatovićem da u Crnoj Gori postoje strukture koje žele da potkopaju crnogorsku stabilnost i put ka EU.

Foto: arhiva, Vlada Crne Gore/Kabinet predsjednika Crne Gore ( Kolaž)

Borelj je kazao da mu je drago što je Milatović izabrao Brisel kao prvu zvaničnu posjetu od preuzimanja dužnosti.

„To demonstira vašu snažnu posvećenost EU integracija Crne Gore. Crna Gora mora da ubrza procese kako bi postala punopravna članica EU. Prvi ste u redu i morate da ubrzate napore, jer vaši pregovori traju već dugo. Podzracljamo to što je crnogorska politika sto posto usklađena sa politikom EU. To je zaista za cijenjenje“, rekao je Borelj. Kazao je, da ipak u Crnoj Gori, postoje akteri kojima se ne sviđaju principi na kojima počiva EU.

„Oni pokušavaju da potkopaju Crnu Goru, njenu stabilnost, sigurnost i put ka EU – naveo je Borelj, dodajući da je EU spremna da pruži punu podršku Crnoj Gori na putu ka EU. Sa naše strane, mi možemo da iskažemo našu podršku, posebno u oblasti odbrane od stranih uticaja, sajber bezbjednosti, sajber prijetnji. I mi ćemo nastaviti da pružamo asistenciju kako bi povećali sajber bezbjednosti, i izgraditi sajber otpornost“, rekao je Borelj.

Dodao je da je važnije neko ikad, da Crna Gora pokaže svoju stratešku orjentaciju.

„Suočavamo se sa ovom situacjom, kreiranu kroz rusku agresiju na Ukrajinu i u ovim situacijama, zadržati crnogorsku stratešku orjentaciju biće znaćanije nego ikad“, dodao je evropski šef diplomatije.

Kako je kazao, Crna Gora jeste predvodnik, ali mora ispuniti važne korake, ne da bi zadovoljila Brisel i zemlje članice, već svoje građane.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je došao deset dana nakon inaguracije u Brisel, kako bi prenio tri poruke:

„Prva je da zahvalim komisiji i EU na podršci koju pružaju Crnoj Gori. Mislim da je posvećenost koju iskazujete našoj zemlji i Balkanu jeveoma cijenjena. Druga poruka je da proširenje Crne Gore je proces koji traje veoma drugo. Postali smo zemlja kandidat 2009. a pregovore počeli 2012. a zbog manjka političke volje, nismo završili ovaj proces. Trenutno postoji jasna politička volja u zemlji da se završi EU pristupanje“, rekao je Milatović.

Treća poruka je da je, kako je rekao, kao predsjednik počeo dijalog sa partijama u zemlji „nadajući se da ćemo uspjeti da riješimo dio reformi iz oblasti vladacine prava koje su neophodne kako bi se odblokirao proces ka EU“

„Sa ove tri važne poruke došao sam u Brisel, nadajući se u ime crnogorskog naroda da će Crna Gora biti sledeća članica EU“, poručio je Milatović.