Bečić: Očekujem da 11. jun i sve ono što je do 11. juna, protekne kao prethodni predsjednički i lokalni izbori

Bečić: Očekujem da 11. jun i sve ono što je do 11. juna, protekne kao prethodni predsjednički i lokalni izbori

Nakon potpisivanja Kodeksa za fer i demokratsku kampanju, predsjednik Demokratske Crne Gore i nosilac liste „Aleksa i Dritan, Hrabro se broji!“, na parlamentarnim izborima, Aleksa Bečić kazao je da očekuje da 11. jun i sve ono što je do 11. juna, protekne upravo na način kako su protekli izborni procesi u prvom i drugom krugu predsjedničkih izbora, ali i na lokalnim izborima u oktobru.

To je saopšteno iz koalicije „Aleksa i Dritan, Hrabro se broji!“.

„U samoj izbornoj kampanji treba da poštujemo ovaj kodeks, da imamo visok nivo međusobnog uvažavanja, poštovanja, vođenja pozitivne kampanje, a sam izborni dan da bude onakav kakav je bio i 19. mart i 2. april, a ti dani su bili zaista na ponos i meni koji sam dugo godina akter političkog života, a siguran sam i svim drugim sudionicima političkog života, jer bi nam na onakvim izbornim danima pozavidjele i najrazvijenije evropske demokratije“, kazao je Bečić, navodi se u saopštenju koalicije „Aleksa i Dritan, Hrabro se broji!“.

Centar za demokratsku tranziciju ponudio je učesnicima parlamentarnih izbora potpisivanje Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju, kojim se žele nadomjestiti manjkavosti izbornog procesa i važećeg izbornog zakonodavstva.

Nakon potpisivanja Kodeksa Bečić se zahvalio CDT-u na organizovanju događaja i kazao da se ovim šalje lijepa i demokratska poruka i koji predstavlja jedan snažan demokratski iskorak koji pokazuje da Crna Gora kontinuirano demokratski sazrijeva.

„Bečić je istakao značaj slobodnog glasanja i opredjeljenja birača“, navodi se u saopštenju.

„Čini mi se da su u Crnoj Gori birači nikada slobodniji i zbog toga smo svi srećni i zadovoljni, jer to znači da će izborna volja biti reflektovana na onaj način koji znači njeno poštovanje i nakon toga punu stabilnost naredne parlamentarne većine i Vlade, a samim tim i jačanje crnogorskih institucija“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, treba se osvrnuti na budućnost, a ne na prošlost koju treba ostaviti iza nas.

„Slobodu treba da čuvamo, a demokratiju da unaprjeđujemo i da se na temama budućnosti, a ne prošlosti takmičimo u demokratskom duhu programima, vizijama i strategijama, a neka najbolji pobjeđuju „, kazao je.

Kada smo formiralu koaliciju, dodao je on, znali smo da je drugo lice politike etika i da bez dubokog poštovanja etike u sebi, društvenom prostoru i različitim političkim idejama nećemo moći da ostvarimo ni svoje ideje i planove.

„Danas tu ideju dijelimo sa svim učesnicima izbornog procesa i izražavamo zahvalnost i veliku nadu da smo taj trenutak dočekali. Pošteni izbori nijesu samo sigurnost glasačkog listića, nego su pošteni izbori i poštena kampanja, odnos bez nasilja u javnom i medijskom prostoru“, rekao je Bečić.

Duboko smo svjesni činjenice, dodaje se u saopštenju, da naše zakonodavstvo nije najbolje, jer je nekima odgovaralo da baš takvo kakvo danas jeste i ostane da bi jedna stranka i mafijaški klanovi mogli da rade šta hoće.

„Znamo da se to ne može promijeniti preko noći, kao i druge stvari, ali i da se izbori održavaju u tom zakonskom okviru 11. juna. Potpisivanjem ovog kodeksa pokazujemo svoju spremnost da detektovane nedostatke prevaziđemo, te da ostvarimo željeni kvalitet izbornog dana i kampanje.
Znamo da su demokratski izbori osnova legitimiteta svih institucija i politika, garancija stabilne i dobre vlasti koja može sprovoditi potrebne reforme i približiti zemlju članstvu u EU, zato dilema da se priključimo potpisivanju nije bila ni prisutna“, kazao je Bečić, dodaje se u saopštenju.

Zadovoljni smo, dodao je on, da smo svi zajedno napravili prvi korak, da svi razumijemo zašto je važno da se poštuju sistemska pravila i principi u toku izborne kampanje, dana izbora i u postizbornom periodu.

„Naša riječ i naša čast su do sada bili naš put, sada smo u velikoj nadi potpisali i Kodeks. Hrabro, pošteno i zajedno. Jedino to se broji“, dodao je Bečić.