Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora

Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sjedištem u Hagu (Mehanizam) izrekao je pravosnažne presude od po 15 godina zatvora nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

To je najduži proces u istoriji ovog suda. Trajao je pune dvije decenije.

Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina.

Simatović i Stanišić proglašeni su krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Sud je u junu 2021. godine izrekao drugu prvostepenu presudu, koja im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog vijeća, znali da su učesnici u Udruženom zločinačkom poduhvatu, dijelili namjeru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršenjem krivičnih djela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovječnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana djela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Ponovljeno suđenje pred Mehanizmom završeno je 30. juna 2021, nakon čega je donijeta pismena prvostepena presuda 6. avgusta iste godine, a rasprava po žalbama 24. i 25. januara 2023. označila je kraj predžalbene faze ovog predmeta, koji je počeo u septembru 2021, piše RTS.

Ovaj slučaj predstavlja posljednji predmet MKSJ-a za ratne zločine.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamjenik. Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji.