Predsjednik Gruzije je dozvolio reviziju bezviznog režima sa Rusijom

Predsjednik Gruzije je dozvolio reviziju bezviznog režima sa Rusijom

Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili nije isključila reviziju bezviznog režima sa Rusijom na pozadini priliva Rusa u zemlju, koji je počeo posle invazije Ukrajine.

Ona je to rekla na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Moldavije u ponedeljak, prenosi „Evropska istina” pozivajući se na informativni portal „Novosti-Gruzia”.

„Moguće je da ćemo morati da revidiramo vizni režim, koji je u današnjim uslovima prilično liberalan i može biti manje prihvatljiv u uslovima ove agresije. O svemu tome treba da odluči vlada zajedno sa društvom“, rekla je Zurabišvili.

Ona je dodala da je priliv Rusa u zemlju nedavno postao izazov.

„Glavno je da javnost bude sigurna da su svi mehanizmi kontrole uspostavljeni, da nema opasnosti. Za to je, mislim, potrebna veća komunikacija, više informisanja našeg društva, kako bi u svim odnosima sve moguće pretnje. a sva moguća pitanja zapravo razmatra država, tako da sve moguće mere“, naglasila je Zurabišvili.

Prema gruzijskom zakonodavstvu, građani Rusije mogu da posete Gruziju bez viza i da ostanu u zemlji do godinu dana.

Građani Gruzije mogu da posjete Rusiju ako dobiju vizu.

Nakon što je Rusija u februaru izvršila invaziju na Ukrajinu, Gruzija je postala jedno od najpopularnijih odredišta za „preseljavanje” Rusa koji beže od represije ili mobilizacije.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije, nakon objave delimične mobilizacije, broj onih koji su u zemlju ušli iz Rusije krajem septembra skoro se udvostručio.

Gruzija je krajem septembra najavila smanjenje broja Rusa koji pristižu u zemlju.

Vladajuća partija Gruzije saopštila je da prijem prebega iz Rusije „pomaže Ukrajini da dobije rat“.