Policija Haitija sukobljava se sa bandama u blizini blokiranog terminala za gorivo

Policija Haitija sukobljava se sa bandama u blizini blokiranog terminala za gorivo

Policija Haitija u četvrtak je pokrenula operaciju suprotstavljanja bandama koje blokiraju terminal za gorivo Varreuk, prema tri izvora koji znaju za situaciju, u nastojanju da povrati distribuciju goriva koju je zaustavio bande u septembru.

Policijska operacija počela je sredinom jutra i rezultirala je žestokom pucnjavom u blizini glavnog ulaza u terminal, gde je koalicija bandi G9 iskopala rovove kako bi sprečila kamione da utovare gorivo, navode izvori.

„U toj oblasti je velika policijska operacija“, rekao je jedan od izvora, koji je, kao i druga dvojica, tražio da ne bude identifikovan. „Mnogo pucanja.“

Nije odmah bilo očigledno da li je napor bio uspješan. Nacionalna policija Haitija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Blokada goriva je stvorila humanitarnu krizu toliko ozbiljnu da su Ujedinjene nacije razgovarale o slanju udarnih snaga da otvore terminal i nastave sa distribucijom goriva.

Nedostatak benzina i dizela osakatio je ekonomsku aktivnost i primorao preduzeća, bolnice i mnoge škole da smanje rad ili zatvore svoja vrata.