Oskar Pistorijus izlazi iz zatvora, biće uskoro na slobodi

Oskar Pistorijus izlazi iz zatvora, biće uskoro na slobodi

Bivši južnoafrički paraolimpijski šampion Oskar Pistorijus biće pušten iz zatvora na uslovnu slobodu, 10 godina nakon što je ubio svoju djevojku Rivu Stinkemp.

On je više puta upucao Stinkemp kroz vrata kupatila na Dan zaljubljenih 2013. godine, kasnije tvrdeći da ju je zamijenio za provalnika.

Pistorijus, koji sada ima 37 godina, osuđen je 2016. na 13 godina zatvora.

Odbor za uslovni otpust odredio je njegovo puštanje na slobodu za 5. januar, prenosi BBC.

Paraolimpijski šampion je upucao Stinkemp nakon čega je osuđen na pet godina zatvora zbog krivičnog djela ubistvo, ali mu je Visoki apelacioni sud 2015. godine produžio kaznu na šest godina, što je predstavljalo manje od polovine predložene kazne tužilaštva, koje je tražilo minimum 15 godina.

Visoki sud je dvije godine kasnije osuđeniku dodijelio novu kaznu od 13 godina i pet meseci, navodeći da je šestogodišnja zatvorska kazna „šokanto blaga“.

Pistorijusu je uslovna sloboda odbijena u martu, međutim, Ustavni sud je saopštio da je polovina kazne odslužena, nakon što je početak služenja kazne pomjerena s 2017. na 2016. godinu.

– Nisam ubijeđena da je Pistorijus rehabilitovan, budući da to podrazumijeva da osoba bude u potpunosti spremna da se suoči s istinom njenog zločina i posljedicama – izjavila je Džun Stinkemp, majka ubijene Rive.

Njen zastupnik Robert Metjuz istakao je da je bitno uzeti u obzir uticaj koji je Pistorijusovo zlodjelo imalo na porodicu Stinkemp.