Na slobodi jedan od uhapšenih zbog šverc 430 kilograma kokaina preko Luke Bar

Na slobodi jedan od uhapšenih zbog šverc 430 kilograma kokaina preko Luke Bar

Specijalni sud za organizovani kriminal i korupciju Albaije pustio je na slobodu jednog od uhapšenih u akciji koja je dovela do otkrivanja 430 kilograma kokaina koji je preko Luke Bar dopremljen do Albanije.

Na ovaj način, Sud je uvažio zahtjev advokata Sokola Tahiraja da na slobodu pusti njegovog kijenta Kida Košena, koji je uhapšen u okviru policijske akcije.

Kako prenosi „albaniandailynews.com“, pritvor je zamijenjen mjerom obaveznog pojavljivanja.

Velika akcija albanske i crnogorske policije, uz podršku američke DEA i njene kancelarije iz Grčke, izvedena je 24. novembra prošle godine, i tada je otkriveno 430 kilorgama kokaina sakrivenog u pošiljci 20 tona đubriva.

Tada je uhapšeno deset osoba, među kojima je bio i nekadašnji gradonačelnik opštine Frakul Viktor Cervanaku.

Pošto je albanska policija nekoliko mjeseci držala tovar pod prismotrom, među uhapšenima su bila četiri mladića, za koje se osnovano sumnjalo da su umiješani u šemu trgovine kokainom.

Identifikovani su kao Bledar Matoši (33), ranije osuđivan za nedozvoljeno držanje oružja, Kid Košena (28) ranije osuđivan za nanošenje povreda, Klajdi Vrioni (32), ranije osuđivan zbog posjedovanja oružja bez dozvole i teške povrede, i Redion Meši (22), koji je upravljao vozilom gde je pronađeno oružje.

Kokain vrijedan 40 miliona evra, za koji je crnogorska policija utvrdila da se nalazi u pošiljci organskog đubriva – koje je još u julu prošle godine stiglo u Luku Bar iz kolumbijske luke Buenaventura brodom „Monte Cervino“ – zaplijenjen je u novembru u Albaniji.