Fejsbuk blokirao pokušaj Kine da utiče na izbore u SAD

Fejsbuk blokirao pokušaj Kine da utiče na izbore u SAD

Kompanija Meta, vlasnik društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, tvrdi da je blokirala prvi pokušaj Kine da utiče na novembarske izbore za Kongres SAD, što, prema pisanju svetskih medija, ukazuje na sve veće napore Pekinga da putem društvenih mreža širi dezinformacije s ciljem produbljivanja podela u američkom društvu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Fejsbukova matična kompanija Meta saopštila je 27. septembra da je uklonila zasebne mreže kreirane u Kini i Rusiji, koje su vodile tajne kampanje uticaja u vezi s američkom politikom uoči novembarskih izbora za Kongres i usred rata u Ukrajini, piše Volstrit džurnal.

U izveštaju objavljenom na svom blogu, kompanija je navela da je uklonila malu mrežu koja je nastala u Kini i radila na više platformi društvenih medija, ciljajući američke glasače s obe strane političkog spektra.

Veća i sofisticiranija ruska kampanja koja je imala za cilj da progura narativ Kremlja o ratu u Ukrajini takođe je otkrivena i uklonjena. Mreža je, tvrdi Meta, ciljala na Nemačku, Italiju, Ukrajinu i Veliku Britaniju, a radila je na više od 60 sajtova koji su napravljeni da izgledaju kao legitimne evropske novinske organizacije.

Kineska kampanja, s očiglednim ciljem produbljivanja podela u američkom društvu, značajna je jer je bila prva koju je kompanija Meta identifikovala kao pokušaj Pekinga da utiče na ishod ovogodišnjih kongresnih izbora, ukazuje Tajms.

Meta tvrdi da su lažni nalozi kreirani na Fejsbuku i Instagramu, ali i na konkurentskom Tviteru.

Međutim, za razliku od ruskih napora tokom prethodnih američkih predsedničkih izbora, kineska kampanja je delovala u ograničenom obimu i ponekad nespretno.

Lažni nalozi su se predstavljali kao liberalni i konzervativni Amerikanci u različitim državama, postavljajući mimove i komentare na postove javnih ličnosti.

Isti izvori su, dodaje londonski list, takođe postavili lažne račune koji su se predstavljali kao ljudi u Češkoj koji kritikuju vladu zbog njenog pristupa Kini.

Kampanja otkrivanja i otklanjanja naloga kreiranih u Kini uključila je 81 Fejsbuk nalog, osam Fejsbuk stranica i jednu grupu, naglašava Tajms i dodaje da su se objave pojavljivale tokom radnog vremena u Kini, kada je većina Amerikanaca obično spavala.

Operacija kineskog tajnog uticaja koristila je naloge na Fejsbuku i Instagramu koji su se od jeseni 2021. do leta ove godine predstavljali kao Amerikanci za objavljivanje mišljenja o važnim pitanjima kao što su abortus, kontrola oružja i političari visokog profila, piše Vašington post.

U mreži koju je Meta uklonila, nalozi kreirani u Kini predstavljali su se u početku kao liberalni Amerikanci koji žive na Floridi, Teksasu i Kaliforniji dok su objavljivali kritike Republikanske stranke.

Iako se čini da mreža nije privukla veći broj korisnika, ona je neobična u odnosu na prethodne kineske operacije uticaja, ukazuje Vašington post na ocenu Bena Nima, rukovodioca u Meti za obaveštajne podatke o globalnim pretnjama.

Nimo je, između ostalog, rekao novinarima da su se ranije operacije fokusirale na promovisanje narativa o Americi u ostatku sveta, dok je ova mreža imala za cilj da utiče na američke korisnike o temama koje su relevantne uoči izbora u novembru 2022.

Kina se poslednjih meseci pojavila i kao moćno sredstvo za dezinformacije i propagandu na društvenim mrežama, uključujući promovisanje prokremaljskih poruka o ratu u Ukrajini, navodi Vašington post, dodajući da su zvanični kineski kanali društvenih medija delili lažne tvrdnje o neonacističkoj kontroli ukrajinske vlade.

Iako je nemoguće definitivno utvrditi da li iza kineske kampanje stoji određena grupa ili pojedinac, zvaničnici Mete smatraju da taktika ipak odražava sve veće napore Pekinga da koristi međunarodne društvene medije za promovisanje političke i diplomatske agende Komunističke partije, ukazuje Njujork tajms.

Da je nova kampanja imala za cilj da utiče na podele oko američke unutrašnje politike pre izbora pokazuju podaci da su se do aprila ove godine korisnici lažnih naloga predstavljali kao liberali, da bi se kasnije predstavljali kao konzervativni Amerikanci.

U prethodnim kampanjama uticaja, ukazuje Njujork tajms, kineski propagandni aparat se više koncentrisao na kritikovanje američke spoljne politike, istovremeno promovišući kineske stavove o pitanjima poput gušenja političkih prava u Hongkongu i masovne represije u Sinđangu.

S druge strane, dodaje list, za ukidanje operacije ruskog uticaja u pojedinim evropskim zemljama, koja je mnogo obimnija od kineske, u Meti tvrde da je to „najveća i najsloženija“ operacija koju je kompanija otkrila od početka rata u Ukrajini u februaru.

Ruska operacija, koja je počela u maju, uključivala je 1.633 naloga na Fejsbuku, 703 stranice i jednu grupu, kao i 29 različitih naloga na Instagramu, navodi se u izveštaju kompanije.