Elon Musk obećava „najtačniji izvor informacija na Zemlji“

Elon Musk obećava „najtačniji izvor informacija na Zemlji“

Elon Musk je obećao da će Tviter učiniti najtačnijim izvorom informacija na svijetu, navodeći da njegova platforma omogućava redovnim korisnicima da razotkriju zbunjujuće tvrdnje američke vlade. Međutim, Musk je rekao da će dozvoliti koaliciji zagovornika cenzure da se izjasni u oblikovanju njegove politike.

„Naš cilj je da učinimo Tviter najtačnijim izvorom informacija na Zemlji, bez obzira na političku pripadnost“, napisao je Mask na Tviteru u srijedu, pod snimkom ekrana korisnika koji dodaje kontekst zavaravajućoj tvrdnji Bijele kuće.

Koristeći Tvitterovu ograničenu funkciju „Beleške zajednice“, korisnik je istakao da tvrdnja administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da „stariji dobijaju najveće povećanje svojih čekova socijalnog osiguranja u poslednjih 10 godina kroz vođstvo predsednika Bajdena“ nema kontekst. Umesto toga, povećanje objašnjava rastuće troškove života, pošto je inflacija porasla sa 1,4% na 8,2% tokom Bajdenovog vrijemena na funkciji.

Musk je prošle nedjelje kupio Tviter za 44 milijarde dolara i odmah je krenuo sa promjenama u poslovanju. Milijarder je od tada raspustio odbor direktora Tvitera, najavio planove da korisnicima naplati verifikaciju i izjavio da namjerava da bude izvršni direktor kompanije.

Iako je Musk izjavio da je njegova kupovina Tvitera imala za cilj da platformu vrati korenima slobode govora, on još nije napravio nikakve promjene u politici moderiranja sadržaja. U tvitu u utorak, Musk je rekao da se sastao sa „liderima civilnog društva“, uključujući predstavnike Lige za borbu protiv klevete, Boje promene i Predsedničkog centra Džordža Buša, i da će uključiti takve grupe u Tviterov „savjet za moderiranje sadržaja“. ”

Sve ove organizacije su se zalagale za onlajn cenzuru u različitim oblicima, a aktuelni šef odeljenja za bezbednost i integritet Tvitera Joel Rot je u evidenciji nazivajući pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa „stvarnim nacistima“.

Konzervativni stručnjak Beni Džonson pozvao je Maska da otpusti Rota, zajedno sa svima koji su učestvovali u Tviterovoj cenzuri štetnih informacija sa laptopa Hantera Bajdena. Džonson je takođe pozvao Maska da osigura da konzervativci budu zastupljeni na Tviter-ovom bezbednosnom odboru.

„Apsolutno se slažem da Tviter bezbjednosni odbor treba da ima ljude sa svih stanovišta“, odgovorili su izvršni direktor kompanije SpaceKs i Tesla.