Pjongjang nastavlja granatiranje i testiranja raketa – Seul

Pjongjang nastavlja granatiranje i testiranja raketa – Seul

Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila oko 100 artiljerijskih granata i još šest projektila u Žuto more i Japansko more, poznato Korejcima kao Istočno more, saopštila je vojska Seula.

Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što je Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS) izvestio da je Severna Koreja lansirala najmanje 17 balističkih i drugih projektila, od kojih je jedna prešla takozvanu severnu graničnu liniju (NLL), de fakto pomorsku granicu, za prvi put od kraja Korejskog rata 1953. JCS je opisao taj potez kao „veoma redak i nepodnošljiv”.

Prema JCS, granate su ispaljene iz severne provincije Kangvon, koja se graniči sa Južnom Korejom. JCS je saopštio da je Pjongjang započeo svoju raketnu baraž oko 6.50 po lokalnom vremenu lansiranjem četiri balističke rakete kratkog dometa u Žuto more iz severoistočne provincije Pjongan, a dva sata kasnije ispalio još tri iz blizine istočnog grada Vonsana. .

Kao odgovor na lansiranja, južnokorejski borbeni avioni F-15K i KF-16 ispalili su tri rakete vazduh-zemlja u more preko NLL-a.

„Odgovor naše vojske potvrđuje našu rešenost da oštro odgovorimo na bilo kakve provokacije i pokazuje da smo u stanju da precizno pogodimo našeg neprijatelja“, rekao je JCS, dodajući da su rakete Juga preletele ekvivalentnu udaljenost kao one koje je ispalio Sever.

Južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol rekao je da je lansiranje izvan NLL-a „stvarna invazija“ na teritoriju zemlje i da akcije Sjevera neće oštetiti savez Seula sa SAD, navodi se u njegovoj kancelariji.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je novinarima da je Pjongjang ispalio najmanje dve balističke rakete, ali da su one pale van ekskluzivne ekonomske zone Japana. Premijer Fumio Kišida osudio je lansiranje kao „apsolutno neprihvatljivo“.

Očigledna demonstracija sile došla je dok SAD i Južna Koreja sprovode jednonedjeljnu godišnju vežbu „Oluja opreza“, tokom koje oko 240 ratnih aviona izvodi oko 1.600 naleta, što je najveći broj u istoriji vežbe, prema američkom Pacific Airu. Forces.

Portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova u utorak je osudio vežbu kao eskalirajuću i upozorio na „snažnije naknadne mjere“.

Pjongjang je ranije rekao da zajedničke američko-južnokorejske vežbe smatra pretnjom po svoju bezbjednost. Pak Džong Čon, visoki zvaničnik vladajuće Radničke partije Koreje, izjavio je da će Vašington i Seul „platiti najstrašniju cijenu u istoriji“ ako upotrebe silu protiv Sjevera.