Carski pingvini su sada ugrožena vrsta zbog klimatskih promjena

Carski pingvini su sada ugrožena vrsta zbog klimatskih promjena

Carski pingvin na Antarktiku je u opasnosti od izumiranja zbog porasta globalnih temperatura i gubitka morskog leda, saopštila je američka vlada u utorak dok je finalizovala zaštitu za životinju prema američkom Zakonu o ugroženim vrstama.

Američka služba za ribu i divlje životinje saopštila je da carski pingvini treba da budu zaštićeni zakonom jer ptice grade kolonije i odgajaju svoje mlade na antarktičkom ledu ugroženom klimatskim promjenama.

Agencija za divlje životinje je saopštila da je detaljan pregled dokaza, uključujući satelitske podatke iz 40 godina, pokazao da pingvini trenutno nisu u opasnosti od izumiranja, ali porast temperature signalizira da je to verovatno. Revizija agencije usledila je nakon peticije iz 2011. godine od strane ekološke grupe Centar za biološki diverzitet da se ptica uvrsti pod Zakon o ugroženim vrstama.

Klimatske promjene su dovele do neuspeha u razmnožavanju kolonija, navodi vlada. Kolonija Halejevog zaliva u Vedelovom moru, druga po veličini kolonija carskih pingvina na svetu, iskusila je nekoliko godina loših uslova leda, što je dovelo do utapanja svih novorođenih pilića počevši od 2016. godine, saopštila je vlada.

Ugroženi status će promovisati međunarodnu saradnju za strategije očuvanja, povećati finansiranje programa očuvanja i zahtevati od saveznih agencija u Sjedinjenim Državama da deluju kako bi smanjile pretnje.

Šej Volf, direktorka za nauku o klimi u Centru za biološku raznovrsnost, opisala je imenovanje od utorka kao upozorenje da je carskim pingvinima potrebna „hitna klimatska akcija“ da bi preživeli.

„Samo postojanje pingvina zavisi od toga da li naša vlada sada preduzme snažne mere da smanji fosilna goriva koja zagrevaju klimu i spreči nepovratnu štetu životu na Zemlji“, rekao je Volf.

Zakon o ugroženim vrstama iz 1973. zaslužan je za vraćanje nekoliko životinja sa ivice izumiranja, uključujući grizlije, ćelave orlove, sive kitove i druge. Zakon je frustrirao neke industrije bušenja i rudarstva, između ostalih, koje se mogu zaustaviti u razvoju područja koja se smatraju neophodnim za opstanak vrsta.