Poljska predlaže izbacivanje Rusije iz IAEA

Poljska predlaže izbacivanje Rusije iz IAEA

Poljska ministarka klime i životne sredine Ana Moskva pozvala je u ponedeljak da se suspenduje članstvo Rusije u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju ukoliko njene trupe ne napuste nuklearnu elektranu u Zaporožju, ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na „Poljski radio“.

Predstavnik Poljske je tokom 66. Generalne konferencije IAEA u Beču istakao da Rusiju treba naterati da poštuje međunarodno pravo i predložio da se za to pripreme oštrije sankcije.

„Ako ne uspe, hajde da ih (Rusiju) izbacimo iz ove ugledne organizacije. Njen cilj je bezbednost nuklearnih objekata, kao i sloboda i solidarnost. Ovo je naš veliki test, test kredibiliteta, sudit će istorija. „Krajnje je vreme da reagujemo. Hajdemo da dokažemo da „Atom radi mira“ nije prazan slogan i zaista funkcioniše“, poručili su iz Moskve.

Ministar poljske vlade je podsetio da je prisustvo ruskih trupa na teritoriji Zaporoške NE potvrdila misija IAEA, koju je suinicirala Poljska.

Ranije je Savet guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju usvojio rezoluciju kojom se traži od Rusije da prekine okupaciju Zaporoške nuklearne elektrane.

Podsećamo da je situacija u ZNPP-u u centru pažnje od početka avgusta, kada je ruska vojska počela da granatira postrojenje. Rusija je odbacila pozive na demilitarizaciju nuklearne elektrane, pod izgovorom da je „zaštiti“ od provokacija, a za granatiranje okrivljuje Ukrajinu.

Nakon kratke misije u ZNPP, stručnjaci IAEA su predstavili izveštaj koji potvrđuje da je Rusija rasporedila „vojno osoblje, vozila i opremu na različitim lokacijama u fabrici.

Nakon toga, Rafael Grosi je pozvao na hitan prekid granatiranja na području okupirane elektrane Zaporožje i stvaranje „bezbednosne zone“ oko nje, naglašavajući da nestanak struje u elektrani povećava rizik od nesreće.