NASCAR obećava vozačima bezbjednosne promjene na novom automobilu za 2023

NASCAR obećava vozačima bezbjednosne promjene na novom automobilu za 2023

NASCAR kaže da je imao produktivan test svog novog automobila i obećao vozačima da bi riješenja za neke od njihovih bezbjednosnih problema trebalo da budu implementirana do sledeće sezone.

Najviše rukovodstvo NASCAR-a održalo je 75-minutni sastanak uoči subotnjeg treninga na Charlotte Motor Speedvai-u. Rečeno je da očekuje novu zadnju kopču, strukturu zadnjeg branika i središnji deo na automobilu sledeće godine sledeće godine. Ti delovi su trenutno previše kruti i vozači su se žalili cijele sezone da osećaju snagu rutinskih sudara više nego ranije.

Aleks Boumen i Kurt Buš su obojica van terena zbog potresa mozga koji su zadobili u sudarima u sledećoj generaciji, a Kodi Šejn Ver neće trkati u nedelju jer ima slomljeno stopalo koje bi bilo pod prevelikim opterećenjem na Šarlotinoj hibridnoj stazi/ovalnoj stazi. To je prvi put u najmanje dve decenije da tri stalna vozača Kupa propuste trku.

NASCAR je pripremio slajd prezentaciju, ali su dva različita vozača uporedila sesiju sa epizodom „Seinfelda“. Erik Džons je to opisao kao „emitovanje pritužbi“, dok je Bred Keselovski, vozač i suvlasnik RFK Racing-a, rekao „svi su imali ponešto da kažu, ovo bi moglo biti pomalo Festivus“.

„Definitivno je bilo napeto sa strane vozača. NASCAR je uradio dobar posao pokušavajući da odgovori na postavljena pitanja, ali možete reći da postoji frustracija“, rekao je vozač Kristofer Bel. „Prošli smo kroz dva slajda. Verujem da su nam na raspolaganju imali mnogo veću prezentaciju, ali smo se zaglavili u otvorenom razgovoru koji je oduzeo većinu vremena.”

Vozači su rekli da im je NASCAR predstavio podatke sa testa sudara u sredu i izneo poboljšanja koja su pronađena u vežbi. Jedan od glavnih ciljeva sledeće generacije bio je smanjenje troškova i na taj način novi automobil je napravljen da bude izdržljiv i da izdrži sudare bez uništenja, tako da timovima treba samo flota od sedam automobila za sezonu od 38 trka.

Automobil se pokazao sigurnijim u mnogim oblastima i vozači veruju da će biti zaštićeni u katastrofalnim nesrećama. Ali udari u zadnji deo automobila su bili uznemirujući, i nakon što su se tokom čitavog procesa dizajna žalili NASCAR-u da je Nekt Gen previše krut, vozači su konačno pucali nakon Bovmanovog potresa mozga pre dve nedelje i izašli u javnost sa svojim zabrinutosti.

„Samo želimo da se osećamo manje u autu. Gledate spolja i gledate padove i ne izgleda kao da se nešto dešava“, rekao je Bel. „Ali izgleda da naše telo apsorbuje većinu udaraca umesto da automobil apsorbuje udare. Samo želimo da nam auto pomogne tamo gde ne upijamo toliko.“

Buš, koji će propustiti svoju 12. uzastopnu trku, prisustvovao je sastanku. Rajan Blejni je rekao da su se vozači sastali prošle nedelje u Taladegi kako bi predstavili jedinstven front na sastanku.

Među prisutnim predstavnicima NASCAR-a bili su predsednik NASCAR-a Džim Frans, predsednik Stiv Felps i lideri projekta Nekt Gen.

„Nesrećna strana je što smo znali za ove stvari pre nego što smo ušli u ovu godinu i mislili smo da će to biti u redu, a nije bilo“, rekao je Blejni. „Teže je. Dođavola, imali ste momke koji su odmah na predsezonskom testiranju rekli: ‘Ovi hitovi su mnogo teži od onoga što je bilo prošle godine’, a nama je frustrirajuće što niko nije slušao ili verovao jer smo mi jedini koji osećaju ove hitove .

„Niko iz NASCAR-a se ne veže, ne ide i oseća ove hitove. Uvek sam govorio: ‘U redu, veži ovu stvar i idi da je uništiš pri 160 (mph) sa starim autom, a onda idi razvali ovaj novi pri 160 i reci mi kako se osećaš nakon udarca.’ znaću da je teže. To je ono za šta je dizajniran, ali neki od srednjih udaraca su mnogo teži od poslednjeg automobila, sigurno.“

Pa ipak, Blejni je rekao da ne dozvoljava sebi da razmišlja o svojoj bezbednosti kada uđe u svoj Ford.

Kevin Harvik, jedan od najglasnijih veterana o automobilu sledeće generacije, rekao je vrlo malo dok je napustio sastanak. On je ove nedelje kažnjen zbog nezakonite modifikacije pronađene na njegovom automobilu Talladega, a NASCAR je negirao da je kazna bila odmazda za njegove komentare.

Vozači i timovi su očigledno siti NASCAR-a. U izuzetnom potezu u petak, predstavnici nekih od najboljih timova NASCAR-a rekli su da je sportski poslovni model pokvaren i da moraju da sklope novi sporazum o podeli prihoda sa ligom radi stabilnosti tima.

Predstavnici tima dali su neviđeno mnogo detalja o poslovnim modelima i finansijskim borbama da bi objavili svoju nevolju. NASCAR je odgovorio da želi da radi sa timovima na rešavanju njihovih izazova.