Bajdenova unuka Naomi će se udati u subotu u Bijeloj kući

Bajdenova unuka Naomi će se udati u subotu u Bijeloj kući

Unuka predsjednika Džoa Bajdena, Naomi Bajden, i njen vjerenik Piter Nil trebalo je da se venčaju u subotu, što će postati 19. venčanje u istoriji Bijele kuće.

Naomi Bajden i Nil su razmenjivali reči „I do’s“ tokom ceremonije zakazane za 11:00 — sa prognoziranom temperaturom do 30-ih — na Južnom travnjaku, koji je po prvi put pretvoren u mjesto za venčanje. To je takođe prvo venčanje u Bijeloj kući sa predsjednikovom unukom kao nevestom.

Deset belih stolica na rasklapanje bilo je u petak na južnom travnjaku, a kamioni za iznajmljivanje bili su parkirani na prilazu dok su planeri događaja počeli da se postavljaju. Južni portik Bele kuće, koji gleda na travnjak i Vašingtonski spomenik u daljini, bio je ukrašen vencima i vencima sa bijelim cvećem.

Javnost neće videti nijednu od svečanosti, za razliku od nekih prošlih venčanja u Bijeloj kući. Mlada i mladoženja su odlučili da zadrže novinare napolju, iako će ceremonija biti na otvorenom, na osnovu onoga što predsjednik i prva dama nazivaju „narodnom kućom“.

Naomi Bajden (28) je advokat iz Vašingtona. Njeni roditelji su Hanter Bajden, sin predsjednika i prve dame Džil Bajden, i Ketlin Bul, Hanterova prva žena.

Nil, 25, iz Džekson Hola u Vajomingu, nedavno je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji. Radi u Pravnom centru Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu. Njegovi roditelji su dr. Mari C. i Villiam „Bill“ C. Neal iz Jackson Holea.

Par, koji živi u Bijeloj kući, sklopio je zajednički prijatelj pre četiri godine u Njujorku i od tada su zajedno, saopštila je Bijela kuća. Nil je zaprosio u septembru 2021. u blizini svoje kuće iz detinjstva u Džekson Holu sa prstenom koji je preinačio traku vereničkog prstena njegove bake, navodi Bijela kuća.

Nakon što dvadesetogodišnjaci zvanično postanu muž i žena, njihove porodice i svatovi će se izvući iz hladnoće i vratiti u Belu kuću na ručak, nakon čega će uveče uslediti prijem sa dezertom i plesom. prema licu upućenom u planiranje koje nije bilo ovlašćeno da javno raspravlja o rasporedu venčanja.

Prije ceremonije objavljeno je još nekoliko detalja.

Kako bi udovoljili interesu javnosti, predsjednik i prva dama planirali su da izdaju saopštenje i objave fotografije nakon što se prvo od njihovih šestoro unučadi veže, saopštila je Bijela kuća.

Predsjednik SAD Bajden i prva dama bili su među onima koji su prisustvovali večeri za probu venčanja u petak u galeriji Renvik na korak od Bele kuće. Nealovi roditelji su bili domaćini.

Porodica Bajden će platiti sve svadbene aktivnosti, rekli su zvaničnici Bijele kuće.

„Vjenčanje Naomi Bajden i Pitera je privatno“, rekla je u petak Karin Žan Pjer, glavni portparol predsednika. „To je porodični događaj i Naomi i Piter su tražili da njihovo venčanje bude zatvoreno za medije i mi poštujemo njihove želje.

Bilo je 18 dokumentovanih venčanja u istoriji Bele kuće dužoj od 200 godina. Devet je uključivalo predsjednikovu ćerku, najskorije ćerku Ričarda Niksona Trišu 1971. i ćerku Lindona Džonsona Lindu 1967. godine.

Ali nećake, unuka, sin i braća i sestre prve dame takođe su se venčali tamo. Jedan predsjednik, Grover Klivlend, takođe se venčao u Bijeloj kući dok je bio na funkciji.

Neka od venčanja bila su otvorena za izvještavanje u medijima, dok druga uopšte nisu.

Novinarima je dozvoljeno da uđu na venčanje Triše Nikson sa Edom Koksom, prvo venčanje održano u vrtu ruža. Njen planer venčanja – crni registrator sa tri prstena u kancelarijama Istorijskog udruženja Bele kuće – uključuje opsežne beleške o medijskom planu.

Ali venčanje brata tadašnje prve dame Hilari Klinton i ćerke tadašnje SAD u maju 1994. Senatorka Barbara Bokser – prva od braka Triše Nikson – bila je zatvorena za štampu. Klintonov portparol je naknadno prokomentarisao i Bela kuća je objavila fotografiju.

Isto je bilo i na venčanju Petea Souze, zvaničnog fotografa predsjednika Baraka Obame, i njegove dugogodišnje partnerke, Peti Liz, u oktobru 2013. Bijela kuća je objavila venčanje u saopštenju nakon malog, privatnog venčanja u Ružinom vrtu.

Udruženje dopisnika Bijele kuće, koje se zalaže za pristup novinarima Bijeloj kući i predsjedniku, saopštilo je da je „duboko razočarano“ što je Bijela kuća odbila njen zahtjev za medijsko izveštavanje o venčanju Naomi Bajden.

„Vjenčanja u Bijeloj kući su bila pokrivena od strane štampe kroz istoriju i želja prve porodice za privatnošću mora biti u ravnoteži sa interesom javnosti za događaj koji se odvija u Domu naroda sa predsjednikom kao učesnikom“, navodi se u saopštenju odbora VHCA.

Stjuart Meklaurin, predsjednik istorijskog udruženja Bijele kuće, rekao je da je važno zapamtiti da su prve porodice prije svega porodice.

„Njihovu privatnost treba poštovati, njihove želje treba poštovati“, rekao je on.

Venčanje je samo polovina velikog vikenda za porodicu Bajden. Predsednikov 80. rođendan je u nedjelju i članovi porodice u gradu proslaviće ga na ručku koji organizuje prva dama.