Zeković: Nemojte da nastavljate sa lošom praksom prethodnih vlasti

Zeković: Nemojte da nastavljate sa lošom praksom prethodnih vlasti

Član Građanske inicijative „21. maj“ i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Zeković rekao je da se protivim tome da se upravljački i nadzorni organi gradskih preduzeća i ustanova pretvore u partijske, stranačke ekspoziture.

„Građanska inicijativa ’21. maj’ kao opozicija u gradskom parlamentu želi da pomogne da se preduzećima, službama i ustanovama čiji je osnivač Glavni grad Podgorica upravlja uspješno, transparentno i efikasno. Brojna gradska preduzeća i ustanove funkcionišu ispod svojih stvarnih potencijala i mogućnosti. Zato ćemo podržati svaku promjenu na bolje. Razumijemo da je aktuelna vlast dobila povjerenje na izborima i da je legitimno da svoje izborne programe i ciljeve ostvari i kroz funkcionisanje gradskih preduzeća, službi i ustanova,” rekao je Zeković tokom rasprave o izboru upravljačkih organa u gradskim preduzećima i ustanovama.

On je potvrdio, kako se navodi u izjavi koju je dostavio “Vijestima”, da je to nasljeđe DPS i njegovih saveznika u proteklih 30 godina političke dominacije stranačka podjela preuzeća i ustanova.

„Tačno je da je to ali to ne znači da i vi koji “ste sada politička većina treba da nastavite sa istom, jasno je lošom, praksom. Opredijelite se za stručne osobe koje mogu unaprijediti upravljanje i pomoći, kroz proaktivan i posvećen pristup, da i rukovođenje preduzećem ili ustanovom bude i uspješno“, rekao je Zeković.

Pozvao je novu vlast da razmotri mogućnost da u radu organa upravljanja uvede stručnjake koje bi predložila opozicija, ili koju bi izabrali na temelju javnog poziva iz građanstva, bez obzira na političku pripadnost ili bilo koje drugo opredjeljenje ili uvjerenje.

„To bi doprinijelo sprječavanju kleptokratskog upravljanja resursima pri čemu su navedeni od strane više odbornika brojni primjeri sa državnog nivoa,” rekao je Zeković.

On je naveo primjer da se Dragan Koprivica bira za predsjednika Odbora direktora Parking servisa, a Novica Đurić za člana Savjeta Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“.

„Gospodin Đurić se vrlo neprimjereno, neutemeljeno izražavao o onima koji ne pripadaju narodu i kulturi kojoj on pripada. Bez zadrške je branio šovinizam koji je ispoljio drugi književnik, nagrađivani pisac, Milutin Mićović koji je jasno rekao da se Crnogorci ne mogu nazvati narodom a da crnogorsku kulturu smatra sinonimom ‘kulture bezizlaza’, ‘kulture koja nigdje ne postoji’. Gospodin Đurić je dodatno kazao da je ‘crnogorski jezik utemeljen na jeziku podgoričkih muslimana'“, rekao je Zeković.

DraganU Koprivici spočitao da je, kako tvrdi, sproveo čistku politički nepodobnih profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu po nalogu „radikalske vlasti“.

„Bio je i ekspert odnosno agent provokator Vesne Bratić, ministarke prosvjetre i nauke u prethodnoj Vladi a saradnik je i medija koje je međunarodna zajednica označila tačkama za širenje malignog ruskog uticaja“, dodao je.

Zeković je predložio da gradska skupštinska služba organizuje obuku kako bi odbornici i odbornice kvalitetnije kvalitetno obavljali dužnost.

Takođe I da se izmjeni i dopunama Statuta Glavnog grada i poslovnika o radu i uvede još jedan potpredsjednik Skupštine koji bi se na prijedlog opozicije birao iz reda opozicije. To ne bi na bilo koji način opteretilo budžet jer je potpredsjednička funkcija volonterska a doprinijelo bi uvažavanju opozicije i povjerenju.

Takođe, predložio je, kako navodi, da opozicija dobije mogućnost predsjedavanja određenim stalnim radnim tijelima Skupštine, odborima i savjetima.