Putin poručuje EU da obeshrabri Kijev od granatiranja Donbasa

Putin poručuje EU da obeshrabri Kijev od granatiranja Donbasa

Ruski lider je sa šefom Evropskog saveta razgovarao o situaciji u Ukrajini

Brisel bi mogao da podstakne Kijev da se uzdrži od „masovnog granatiranja“ Donbasa i od činjenja „drugih tijeških kršenja“ međunarodnog prava, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin predsjedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu u četvrtak.

Tokom dugotrajnog telefonskog razgovora, održanog usred tekuće ruske ofanzive na Ukrajinu, dvojica lidera su razgovarala o najnovijim dešavanjima na terenu, uključujući Putinovu odluku da obustavi napad na fabriku Azovstal u Mariupolju i napore Rusije da zaštiti civile, saopštio je Kremlj.

Putin je, između ostalog, skrenuo Mišelovu pažnju na „neodgovorne izjave predstavnika EU o potrebi da se situacija u Ukrajini reši vojnim putem“, očigledno misleći na nedavnu kontroverznu izjavu visokog diplomate EU Žozepa Borela.

„Primećeno je da Brisel može da utiče na kijevske vlasti kako bi ih primorao da obustave masovno granatiranje naselja u Donbasu i druga teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava“, navodi se u saopštenju,kako prenosi RT.

Ruski predsjednik je takođe kritikovao zvaničnike EU zbog navodnog „ignorisanja“ navodnih „brojnih ratnih zločina ukrajinskih snaga bezbjednosti“, kao i zbog „otvorenog podržavanja“ rusofobije.

U sopstvenom čitanju poziva Mišel je rekao da „snažno poziva na hitan humanitarni pristup i bezbjedan prolaz iz Mariupolja i drugih opkoljenih gradova“, posebno uoči pravoslavnog Uskrsa, koji će se slaviti 24. aprila.

„Čvrsto ponovio stav EU: podrška Ukrajini i njenom suverenitetu, osuda i sankcije za agresiju Rusije. Naše jedinstvo, principi i vrednosti su nepovredivi“, napisao je šef Evropske komisije.

U međuvremenu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da Moskva nije dobila nikakav odgovor od Kijeva na svoje najnovije mirovne predloge. Po mišljenju ministra, to sugeriše da Ukrajini uopšte nisu potrebni pregovori.

Od početka ruskog vojnog napada na Ukrajinu 24. februara, Rusija i Ukrajina dosledno su optuživale jedna drugu za ometanje evakuacije civila, za činjenje ratnih zločina i kršenje međunarodnog prava. Nekoliko rundi mirovnih pregovora očigledno nije bilo plodonosno.

Rusija je napala svog susjeda nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtijevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom povrati dve republike. Zapadne zemlje su osudile rusku ofanzivu i uvele teške sankcije Moskvi.

Ostavite odgovor