Drevna šuma pronađena na dnu ogromne vrtače u Kini

Drevna šuma pronađena na dnu ogromne vrtače u Kini

Drevna šuma pronađena je na dnu džinovske vrtače u Kini, sa drvećem visokim do 40 metara (130 stopa).

Naučnici veruju da bi mogao da sadrži neotkrivene biljne i životinjske vrste.

Istraživači pećina u regionu Guangsi na jugu Kine upozorili su naučnike kada su pronašli vrtaču, u kojoj je bila primitivna šuma. Među 30 vrtača u okrugu Leje, ovo je najveća, duga 306 metara, široka 150 metara i duboka 192 metra.
Zhang Iuanhai, viši inženjer na Institutu za geologiju kraša pri Kineskom geološkom zavodu, rekao je za državnu novinsku agenciju Sinhua da nalazište ima tri pećine u zidovima i dobro očuvanu primitivnu šumu na dnu.

Naučnici su satima pješačili da bi stigli do podnožja vrtače da vide šta se u njoj nalazi. Čen Liksin, koji je predvodio tim ekspedicije, rekao je da je pored drveća na podu bilo gustog šipražja koja mu je dostizala do ramena.

„Ne bih se iznenadio kada bih znao da postoje vrste pronađene u ovim pećinama koje nikada do sada nisu bile prijavljene ili opisane od strane nauke“, rekao je on.

Pejzaž pun vrtača poznat je kao kraški pejzaž, nastao prvenstveno rastvaranjem stenske stijene podzemnim vodama.

To znači da se širom oblasti stvaraju dramatične vrtače i pećine. Ova je, međutim, retka, jer je duboka, ali oblikovana tako da dovoljno svetlosti filtrira, što znači da velika stabla mogu rasti.

Ostavite odgovor