Vozači tuže Teslu zbog navodnog lažnog autopilota

Vozači tuže Teslu zbog navodnog lažnog autopilota

Tesla Inc (TSLA.O) tužena je u srijedu u okviru predložene grupne tužbe u kojoj se optužuje kompanija Elona Maska za električna vozila da obmanjuje javnost lažnim oglašavanjem svojih funkcija Autopilota i Potpuno samovožnje.

U pritužbi su Tesla i Mask optuženi da su od 2016. godine lažno reklamirali tehnologiju kao potpuno funkcionalnu ili „u neposrednoj blizini“ uprkos tome što su znali da tehnologija ne funkcioniše ili da ne postoji, i čini vozila nebezbednim.

Brigs Matsko, imenovani tužilac, rekao je da je Tesla to uradio da bi „proizveo uzbuđenje“ u vezi sa svojim vozilima, privukao investicije, povećao prodaju, izbegao bankrot, povećao cenu akcija i postao „dominantni igrač“ u električnim vozilima.

„Tesla tek treba da proizvede bilo šta što bi se moglo približiti potpuno samostalnom automobilu“, rekao je Matsko.

Tužba podneta federalnom sudu u San Francisku traži neodređenu odštetu za ljude koji su od 2016. godine kupili ili iznajmili Tesla vozila sa funkcijama autopilota, poboljšanog autopilota i potpuno samostalnog upravljanja.

Tesla nije odmah odgovorio na zahteve za komentar. Raspustio je svoje odeljenje za odnose sa medijima 2020.

Tužba je usledila nakon pritužbi koje je 28. jula podnelo kalifornijsko Odeljenje za motorna vozila, optužujući Teslu da je preuveličao koliko dobro funkcionišu njeni napredni sistemi za pomoć vozaču (ADAS).

Tamošnji pravni lekovi mogli bi da uključuju suspendovanje Tesline dozvole u ​​Kaliforniji i zahtev za restituciju vozačima.

Tesla je rekao da autopilot omogućava vozilima da upravljaju, ubrzavaju i koče unutar svojih traka, dok potpuna samovožnja omogućava vozilima da poštuju saobraćajne signale i menjaju trake.

Takođe je rečeno da obe tehnologije „zahtevaju aktivan nadzor vozača“, sa „potpuno pažljivim“ vozačem čije su ruke na volanu, „i ne čine vozilo autonomnim“.

Matsko iz Rancho Murieta u Kaliforniji rekao je da je platio premiju od 5.000 dolara za svoj Tesla Model Ks iz 2018. kako bi dobio poboljšani autopilot.

Takođe je rekao da Teslini vozači koji primaju ažuriranja softvera „efikasno deluju kao neobučeni inženjeri za testiranje“ i da su otkrili „bezbroj problema“, uključujući to da se vozila usmeravaju u nadolazeći saobraćaj, prolaze kroz crveno svetlo i ne uspevaju da naprave rutinske skretanja.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima je od 2016. godine otvorila 38 specijalnih istraga o nesrećama Tesle za koje se veruje da uključuju ADAS. Devetnaest smrtnih slučajeva je prijavljeno u tim nesrećama.

Predmet je Matsko protiv Tesle Inc et al, Okružni sud SAD, Severni okrug Kalifornije, br. 22-05240.